Kina inzistira na svojoj neutralnosti oko Ukrajine, ali želi “produbiti veze” s Rusijom

Ministar vanjskih poslova Wang Yi branio je kinesko stajalište o ratu u Ukrajini i signalizirao da će produbiti veze s Rusijom u narednoj godini. Odbijanje Kine da osudi invaziju na Ukrajinu i pridruži se drugima u nametanju sankcija Rusiji dodatno je poremetilo veze Kine i Zapada.

Wang je, govoreći putem videa na konferenciji u glavnom gradu Kine, rekao da će Kina “produbiti strateško međusobno povjerenje i obostrano korisnu suradnju” s Rusijom, prenosi Xinhua.  Ratni brodovi dviju zemalja prošli su tjedan održali zajedničke pomorske vježbe u Istočnom kineskom moru. “Što se tiče ukrajinske krize, dosljedno smo podržavali temeljna načela objektivnosti i nepristranosti, bez favoriziranja jedne ili druge strane, niti dolijevanja ulja na vatru, a još manje tražeći sebične dobitke iz situacije”, rekao je Wang. Wang je rekao da se bilateralna trgovina s Rusijom približava cilju od 200 milijardi dolara “bržim tempom”, dodajući da su veliki investicijski projekti u tijeku. Kineski glasnogovornik je okrivio je Sjedinjene Države za pogoršanje odnosa između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, rekavši da Washington ima “pogrešnu politiku” prema Kini.

Wang je također pohvalio “povijesne iskorake” u kinesko-arapskim odnosima. Tijekom nedavnog posjeta Xi-ja Rijadu, on je potpisao nekoliko sporazuma o strateškom i gospodarskom partnerstvu i rekao da će Kina nastaviti uvoziti velike količine nafte iz zemalja Zaljeva i proširiti uvoz ukapljenog prirodnog plina.

Komentari

komentar

You may also like