Kina ispalila pet projektila koji su pali u gospodarsku zonu Japana- tvrde iz Tokija

Vjeruje se da su balistički projektili koje je ispalila Kina po prvi put pali u japansku isključivu gospodarsku zonu (EEZ), rekao je japanski ministar obrane danas. “Vjeruje se da je pet od devet balističkih projektila koje je Kina lansirala palo unutar japanske isključive ekonomske zone”, rekao je Nobuo Kishi novinarima, dok Kina održava velike vojne vježbe u vodama oko Tajvana, prenosi Nikkei.

Japan je “uložio diplomatski prosvjed Kini putem diplomatskih kanala”, rekao je ministar Kishi, nazvavši incident “ozbiljnim problemom koji utječe na našu nacionalnu sigurnost i sigurnost naših građana”. Dijelovi najjužnije japanske otočne regije Okinawa blizu su Tajvana. EEZ se proteže do 200 nautičkih milja (370 km) od japanske obale i izvan granica teritorijalnih voda. Brojka od devet ispaljenih projektila bila je procjena japanske strane, dodajući da se činilo da je pet palo jugozapadno od otoka Hateruma na Okinawi. Kina održava svoje najveće vojne vježbe ikada oko Tajvana, koji smatra svojim teritorijem i obećala je da će se jednog dana ponovno ujediniti, ako bude potrebno i silom.

Demonstracija sile izazvana je posjetom predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi samoupravnom otoku, unatoč oštrim upozorenjima iz Pekinga. Vježbe su uključivale “napad konvencionalnim projektilima” u vodama istočno od Tajvana, priopćila je kineska vojska. Japan je u srijedu izrazio zabrinutost Kini zbog vježbi, rekavši da se one planiraju održati u morskim područjima koja se preklapaju s njihovom isključivom ekonomskom zonom. Vjeruje se da je svih devet projektila palo unutar područja koje je Kina odredila za vojne vježbe, rekao je Kishi.

Japanski ministar je odbio komentirati namjere Kine u vezi s vježbama, ali ih je ipak nazvao “iznimno prijetećima”. Vojne vježbe uslijedile su samo nekoliko sati nakon što je Kina rekla da je otkazan planirani sastanak između njezina ministra vanjskih poslova Wang Yija i njegovog japanskog kolege Yoshimase Hayashija na marginama sastanka država ASEAN u Kambodži. Do otkazivanja je došlo zbog nezadovoljstva Kine zajedničkom izjavom Grupe sedam (G-7) koja poziva Peking da mirno riješi napetosti na Tajvanu.

Komentari

komentar





You may also like