Kina isporučila svoj prvi putnički zrakoplov C919 kojim će konkurirati Airbusu A320

Kina je danas objavila da je isporučila svoj novi putnički zrakoplov C919 kojim će konkurirati Airbusovu A320, a prvi put treba na komercijalnom letu poletjeti početkom 2023.

Riječ je o prvom putničkom zrakoplov srednjeg dometa koji je proizvela kineska državna kompanija Comac, premda je većina važnih dijelova iz uvoza. C919 ima dva motora i konkurirat će također Boeingovu 737 MAX-u.

Prvi zrakoplov C919 koji može primiti 164 putnika, službeno je predan kineskoj kompaniji China Eastern na svečanosti upriličenoj u šangajskoj zračnoj luci, izvijestila je državna televizija CCTV. Ovaj događaj je “važan iskorak” u kineskoj zrakoplovnoj industriji, ocjenjuje televizija.

Na zrakoplovnoj izložbi u studenom Comac je rekao da ima narudžbu za 300 zrakoplova C919. No nije otkrio pojedinosti o vrijednosti ugovora ni o datumima isporuke.

Kako pišu kineska glasila, četiri zrakoplova trebaju se od kraja 2022. dopremiti China Easternu, drugom kineskom avioprijevozniku po broju putnika, a u promet će se pustiti u prvom tromjesečju 2023.

Proizvodnja C919 nije spriječila Kinu da početkom godine zaključi ugovor s Airbusom vrijedan 17 milijarda dolara. Europski proizvođač zrakoplova je u studenom počeo proizvodnju A321 u tvornici u Tianjinu, blizu Pekinga.





Boeingov 737 MAX ne leti u Kini nakon dviju velikih zrakoplovnih nesreća 2019.

Komentari

komentar





You may also like