Kina: izvješće američkih obavještajnih službi o podrijetlu Covida je “političko i lažno”

Peking se obrušio na procjenu američke obavještajne službe o podrijetlu pandemije Covid-19, nazivajući je “političkom i lažnom”, pozivajući Washington da prestane napadati Kinu, prenosi The Guardian.

Odgovor kineskog ministarstva vanjskih poslova uslijedio je danas, nekoliko dana nakon što je američki Ured ravnatelja nacionalnih obavještajnih službi objavio detaljniju verziju nalaza nakon 90-dnevne revizije koju je naredio predsjednik Joe Biden. Izvješće navodi da, bez novih informacija, obavještajne agencije neće moći ponuditi bolju prosudbu o tome je li virus nastao prijenosom sa životinje na čovjeka ili je “procurio” iz kineskog laboratorija.

U izvješću piše da će za konačnu procjenu o podrijetlu biti nužna suradnja Kine, iako je naglašeno da Peking nastavlja “ometati globalnu istragu”. To je ujedno i najžešća optužba prema Kini napisana u tom izvješću.

Teorija o curenju iz laboratorija tvrdi da se virus proširio iz instituta za virologiju u Wuhanu, gradu u kojem je zaraza prvi put prijavljena. Teorija ostaje nepotvrđena, a Kina ju je više puta odbacila. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je u priopćenju u nedjelju da je Kina izrazila čvrsto protivljenje početnim nalazima objavljenim u sažetom izvješću u kolovozu. “Bez obzira koliko puta je ovo izvješće objavljeno i koliko verzija je izmišljeno, to ne može promijeniti prirodu toga da je riječ o političkim motivima i lažima”, rekao je Wang.

Dodao je da je činjenica da su obavještajne agencije prisluškivale u pokušajima traženja podrijetla “čvrst dokaz” politizacije, te je pozvao SAD da “prestanu napadati i blatiti Kinu”. Peking je bio pod pritiskom da razmotri novu istragu o podrijetlu pandemije nakon odgođene i vrlo površne istrage tima međunarodnih stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije koji nije uspio zaključiti ništa. No, kineski dužnosnici opiru se novoj istrazi u Kini, tvrdeći da su traženja novih informacija motivirana politikom.

U kolovozu je Biden rekao da Kina skriva ključne informacije o podrijetlu Covid-19, dodajući da kineski dužnosnici rade na sprječavanju pristupa međunarodnim istražiteljima. U novom izvješću se navodi da većina agencija vjeruje da virus nije genetski modificiran, tj. da u njegovom podrijetlu nema dokaza o ljudskoj intervenciji.





Komentari

komentar

You may also like