Kina izabrala JP Morgan za transkacije s juanima u SAD-u

Agencija Bloomberg objavila je interesantnu vijest, prema kojoj je Kineska narodna banka izabrala JPMorgan Chase Bank N.A. za provedbu klirinških operacija u juanima na teritoriju SAD-a. Ta će banka biti prvi nekineski kreditor koji će obavljati takve poslove.

Izbor najveće američke banke po veličini aktiva temeljio se na suglasju s američkim Federalnim rezervnim sustavom, rečeno je u središnjoj kineskoj banci.

Visoki državni službenici dviju država dogovorili su se oko suradnje u trgovinskim i klirinškim operacijama u juanima u SAD-u, u okviru bilateralnog strateškog i ekonomskog dijaloga 2016. godine.

Inače, za tu ulogu je u rujnu 2016.g. kineska središnja banka izabrala podružnicu Bank of China Ltd. u New Yorku.

Neovisno o težnji Kine za povećanje međunarodnog utjecaja juana, njegova popularnost nije stabilna s obzirom na nastavak kontrole kretanja kapitala.

Prema informacijama SWIFT-a, udio kineske valute u međunarodnom platnom prometu u prosincu se smanjio na 1,54%, s rekordnih 2,79% u kolovozu 2015.g.





Podsjećamo, kako je prije godinu dana JPMorgan Chase & Co dobio dozvolu i licencu za prodaju korporativnih obveznica na kineskom bankarskom tržištu obveznica. JP Morgan postao je prva američka banka koja je to uspjela dobiti.

 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like