Kina izlazi iz ekonomskog dijaloga (SED) s Australijom

Kinesko-australski trgovački rat je sve dublji. Kina je jutros objavila da izlazi iz Strateškog ekonomskog dijaloga (SED) kojeg je ustanovila s Australijom 2017., piše ABC. 

SED je bitna diplomatsko-trgovačka platforma preko koje su se nudile i tražile veće investicije i dogovarala trgovinska razmjena. Kineska komisija odlučila je izaći zbog toga što je službena Canberra “pokrenula seriju mjera koje imaju za cilj prekinuti normalnu razmjenu i suradnju između Kine i Australije, a sve zbog hladnoratovskog mentaliteta i ideološke diskriminacije.“- prenosi kineski Global Times.

Dan Tehan, australski ministar trgovine rekao je kako je SED “bitan forum” i da će unatoč izlasku Kine “ostati otvoreni za dijalog i suradnju na drugim razinama”. Australski dolar, odmah nakon objave vijesti,  pao je danas 0.2% u odnosu na američki

Sjetimo se da Kina i Australija ulaze sve dublje u sankcije i optužbe. Australija je zagovarala detaljnije ispitivanje izvora Covid-19 što se nije svidjelo Kini. Osim toga, zabranili su kineski Huawei na svom teritoriju zbog straha od špijunaže. Nakon tih događaja države su si međusobno uvele veće carinske tarife na hranu, ugljen, papir, metale i mnoge druge proizvode. Australija je prije 3 tjedna odlučila izaći iz novog “puta svile” (BRI), kineske ideje za novo trgovačko povezivanje na relaciji Euroazije i Oceanije.

No, čini se da je ovaj forum iz kojeg Kina izlazi iznimno bitan za Australiju. Tome svjedoči pomirljiva izjava australskog ministra kao i pad njihovog dolara. Australija izvozi 43% cjelokupnog izvoza Kini. Daleko na drugom mjestu je australski izvoz prema Japanu s tek 15%. S druge strane, od cjelokupnog kineskog izvoza tek 2.1% ide za Australiju. 
.

Komentari

komentar

You may also like