Kina izlazi iz krize: izvoz raste znatno više od očekivanog

Kina, kako se čini, postupno izlazi iz krize – statistika o njezinoj vanjskoj trgovini budi optimizam. Izvoz je u travnju porastao za 3,5 %, a uvoz se smanjio za 14,2%. Oba pokazatelja su puno veća od prognoziranih. Analitičari, čije je mišljenje zatražio Reuters, potpuno su zakazali kada je riječ o očekivanjima vezanim uz kineski izvoz: prognozirali su njegov pad za 12%.

Prema svemu sudeći, osjetan utjecaj na statistiku imao je kineski izvoz medicinskih proizvoda. Ta se zemlja, naime, prije ostalih oslobodila mjera karantene i počela s pomaganjem ostalom svijetu. Općenito, pozitivna bilanca kineske trgovinske ravnoteže za travanj nadvisila je 45 milijardi dolara, u odnosu na ranija predviđanja analitičara od svega 6,5 milijardi.

Općenito gledano, stanje povezano s pandemijom koronavirusa ostaje složeno i za samu Kinu. Broj zaraženih u svijetu i dalje raste, a gospodarstva većine svjetskih država tek počinju s povratkom u kakav-takav normalan život pa je nemoguće očekivati brzi povratak na prijašnje stanje što se potražnje tiče. A kako se Kina smatra „svjetskom tvornicom“ i svoje gospodarstvo umnogomu zasniva upravo na izvozu, slabost svjetskih zemalja i njihov pad potražnje još će uvijek činiti pritisak na Kinu i njezinu ekonomiju, koja će se, prije ili kasnije, morati više oslanjati na golemo unutarnje tržište.

 

Komentari

komentar
You may also like