Kina izrazila oštar prosvjed zbog novog prolaska američkog razarača Tajvanskim tjesnacem

Nakon što je američki vojni brod USS John Finn, kao dio udarne grupe na čelu s nosačem zrakoplova USS Theodore Roosevelt (CVN-71) izvršio već treći prolazak kroz Tajvanski tjesnac od početka ove godine, Kina je u četvrtak, 11. ožujka, izrazila oštar prosvjed kroz izjavu glasnogovornika Istočnog vojnog zapovjedništva kineske Narodnooslobodilačke vojske (PLA) pukovnika Zhang Chunhuia.

Izjavio je kako je 10. ožujka američki raketni razarač USS John Finn prošao kroz Tajvanski tjesnac i da „djelovanja američkog broda odašilju lažne signale, namjerno stvaraju smetnje i destabiliziraju situaciju u regiji te potkopavaju mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu”, čemu se Kina „oštro protivi“.

Kazao je kako kinesko Istočno zapovjedno područje čitavo vrijeme prati američki razarač, i da je poduzimalo mjere opreza i bilo spremno odgovoriti na svaku prijetnju ili provokaciju.

Podsjećamo: kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je 7. ožujka tijekom zasjedanja Nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu da je tajvansko pitanje “crvena linija” u kinesko-američkim odnosima koju Sjedinjene Države ne bi smjele prijeći. Izrazio je nadu da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena shvatiti visoku osjetljivost tajvanskog pitanja i da će se pridržavati načela “jedna Kina“, prestajući se “igrati se vatrom“, prelazeći “crvenu liniju“.

Također podsjećamo kako je američki admiral Philip Davidson, glavni zapovjednik američke vojske za Indo-Pacifičku regiju, na saslušanju pred odborom Senata za vojne poslove izjavio kako bi Kina mogla napasti Tajvan u idućih šest godina (vidi poveznicu ispod teksta).
“Bojim se da oni ubrzavaju svoje ambicije da istisnu Sjedinjene Države i našu vodeću ulogu u međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, do 2050”, kazao je Davidson i dodao kako je “Tajvan očigledno jedna od njihovih ambicija“.

Američki admiral: Kina bi mogla napasti Tajvan u idućih šest godina

 

 

Komentari

komentar
You may also like