Kina u dominaciji industrije rijetkih metala

Peking je osnovao divovsku korporaciju za rijetke zemne metale spajanjem nekoliko najvećih proizvođača u zemlji. Očekuje se da će pomoći Kini da proširi globalnu kontrolu nad industrijom u kojoj već dominira najmanje desetljeće.

Nova divovska rudarska grupacija “China Rare-Earths Group” nastala je spajanjem: China Minmetals, Aluminum Corporation of China i Ganzhou Rare Earth Group, prenosi Bloomberg. Očekuje se da će novo poduzeće ubrzati razvoj rudnika na jugu. Komisija za nadzor i upravljanje državnom imovinom Državnog vijeća (SASAC) posjedovat će 31,21% udjela u novoj korporaciji, dok će Chinalco, China Minmetals i Ganzhou Rare Earth Group imati svaki po 20,33%, prema državnoj televiziji CCTV. Ova objava dovela je do porasta dionica kineskih Minmetals Rare Earth za 8,5% na burzi u Shenzhenu, dok je Aluminum Corporation of China porasla više od 5% u Šangaju.

Rijetki zemni metali su skupina od 17 kemijskih elemenata koji zapravo nisu rijetki, ali ih je teško pronaći u potrebnim koncentracijama, te ih je teško obraditi jer rude često sadrže prirodne radioaktivne materijale kao što su uran i torij. Elementi se naširoko koriste u širokom spektru proizvoda: od baterija i akumulatora za električne i hibridne automobile, proizvodnju računala, vjetro-turbina, automobilskih katalizatora, televizora, lasera, supervodiča, pa do vojnog naoružanja. Neki od rijetkih metala nužni su za proizvodnju reaktivnih motora, sustava navođenja raketa, sustava proturaketne obrane, satelita i lasera. Npr. kemijski element lantan nužan je za proizvodnju instrumenata za noćno izviđanje.

Rijetke zemne metale vade rudari iz Indije, Južne Afrike, Kanade, Australije, Estonije, Malezije i Brazila. Međutim, Kina prednjači u sektoru kada je riječ o tehnologiji proizvodnje i rafiniranja. Prema američkom Geološkom zavodu, Kina je 2020. činila 58% svjetske proizvodnje ovih elemenata.

Očekivano je da dolazi i do sporova oko tih sirovina, a 2012. su Europska unija, SAD i Japan tužili Kinu pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO), optužujući je da diskriminira strane kupce uz tvrdnju da u SAD-u plaćaju tri puta više nego u Kini za isti metal. WTO je dvije godine kasnije presudio u koristi SAD-a, a Kina je morala smanjiti namete na inozemnu prodaju.

Komentari

komentar





You may also like