Kina jača vojni potencijal da prva napadne, smatra američki general

Potpredsjednik Zajedničkog stožera američkih snaga John Hyten vjeruje da Kina pojačava svoj vojni potencijal, što će joj omogućiti izvođenje prvog udara u budućnosti.

Komentirajući kinesko testiranje hipersoničnog oružja, Hyten je istaknuo: “Ispalili su raketu dugog dometa”, rekao je Hyten za CBS News. “Letjelica je zaokružila svijet, nakon čega ispustila hipersonični projektil koji je opet došao sve do Kine i koji je pogodio metu u Kini.” Na pitanje je li baš točno pogodio metu, Hyten je odgovorio: “Dovoljno blizu”.

Govoreći o ovom i drugim kineskim vojnim projektima, naglasio je: “Izgleda kao oružje za početni napad. Tako mi to oružje izgleda”.

Financial Times je 16. listopada izvijestio da je ranije u kolovozu Kina lansirala nuklearni hipersonični krstareći projektil preko rakete-nosača. Prema izvorima u američkoj vladi i nizu azijskih država, raketa je obišla Zemlju u niskoj orbiti, ali nije uspjela pogoditi cilj, pogodivši lokaciju nekoliko desetaka kilometara dalje. Test je navodno impresionirao i zabrinuo Pentagon jer je pokazao neočekivani i značajan napredak Kine u razvoju hipersoničnog oružja. S druge strane, 18. listopada glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian ustvrdio je da je Kina testirala letjelicu, a ne oružje.

Komentari

komentar





You may also like