Kina je financirala, izgradila i poklonila Zimbabveu zgradu parlamenta

Nova zgrada parlamenta Zimbabvea, koju je izgradila i u potpunosti financirala Kina sada je uručena kao dar toj južnoafričkoj državi, izvještava kineska Xinhua.

Za dovršetak projekta bila su potrebna 42 mjeseca. Izgradnja je započela u studenom 2018. Zgrada je smještena na brdu Mount Hampden, oko 18 km sjeverozapadno od Hararea, glavnog grada Zimbabvea. Ova šesterokatnica je spoj arhitekture koja ima zimbabveanske i kineske karakteristike. Voditelj projekta rekao je da je završetak projekta velika prekretnica za prijateljstvo Kine i Zimbabvea koje “nastavlja cvjetati”. “Nema sumnje da će nova zgrada parlamenta postati znamenita zgrada u Zimbabveu, pa čak i u cijeloj južnoj Africi. Projekt snažno podupire demokraciju u Zimbabveu dok istodobno podiže imidž zemlje”, rekao je voditelj projekta.

Dovršetak nove zgrade parlamenta  također predstavlja svojevrsnu najavu nove vizure glavnog grada jer zimbabveanska vlada planira pored glavnog grada izgraditi nova stambena područja, trgovačke centre i pristupne ceste koje će glavni grad Harare osloboditi od zagušenja. Vlada također planira postaviti strukture za izvršnu i sudsku vlast u Mount Hampdenu. Impozantna zgrada ima ukupnu površinu od 33 000 četvornih metara, s dva glavna dijela: šesterokatnom poslovnom zgradom i četverokatnom zgradom parlamenta. Poslovna zgrada i zgrada parlamenta povezane su s tri mosta na svakom katu.

S obzirom na to da je sadašnja zgrada parlamenta izgrađena tijekom kolonijalne ere, a sada je premala za rad parlamenta. Narodna skupština u novoj zgradi parlamenta ima kapacitet od 400 mjesta u odnosu na dosadašnjih 270 mjesta Doma skupštine. “Ovo je dokaz čvrstog prijateljstva između Kine i Zimbabvea. Ovo je dar kineske vlade vladi Zimbabvea. Financiran je iz fondova China Aid, to je donacija Zimbabveu, a ne zajam. Svi zastupnici u parlamentu koristit će ovu zgradu, a zastupnici služe cijeloj naciji i stoga je ovo dar cijeloj naciji,” rekao je voditelj projekta. Valja spomenuti da Kina ulaže milijarde u desetke afričkih zemalja. Peking ulaže u energetski i prometni sektor, a sve je više najava i o izgradnji kineskih vojnih baza.

Komentari

komentar





You may also like