Kina je najavila moderniziranje nuklearnog arsenala

Kina je u utorak izjavila da će nastaviti “modernizirati” svoj nuklearni arsenal, ali je ujedno pozvala je Sjedinjene Američke Države i Rusiju da smanje svoje zalihe dan. Do najave Peking dolazi samo dan nakon što su globalne nuklearne sile u zajedničkom priopćenju najavile da će spriječiti širenje takvog oružja.

U rijetkoj zajedničkoj izjavi u kojoj su ostavljene po strani rastuće napetosti između Zapada i Istoka, SAD, Kina, Rusija, Britanija i Francuska ponovno su potvrdile svoj cilj stvaranja svijeta slobodnog od atomskog oružja i izbjegavanja nuklearnog sukoba. Ovih pet nuklearnih sila također se obvezalo na buduće potpuno razoružavanje što se tiče atomskog oružja, koje se koristilo samo kada je SAD bombardirao Japan na kraju Drugog svjetskog rata.

No, neće biti lako uskladiti tu retoriku sa stvarnošću, posebice u vrijeme pojačanih napetosti između tih istih globalnih sila.

Američka zabrinutost raste zbog kineske vojne modernizacije, posebice nakon što su njezine oružane snage prošle godine objavile da su razvile hiperzvučni projektil koji može letjeti pet puta brže od zvuka. Pentagon je nedavno promijenio procjenu o brzini širenja kineskog nuklearnog naoružanja. Prema najnovijoj američkoj procjeni taj kineski trend će biti dvostruko brži od prethodne procjene i do 2027. Kina će imati 700 bojevih glava, a postoji mogućnost da do 2030. taj broj naraste na tisuću.

Ljetos su satelitske snimke otkrile da Kina naglo gradi podzemne nuklearne “silose”.

Kina je danas stala u obranu svoje politike nuklearnog naoružanja te je rekla da Rusija i SAD, kao daleko najveće nuklearne sile, moraju napraviti prvi korak u razoružanju. “SAD i Rusija još uvijek posjeduju 90 posto nuklearnih bojevih glava”, rekao je novinarima Fu Cong, glavni ravnatelj odjela za kontrolu naoružanja u kineskom ministarstvu vanjskih poslova. “Oni moraju smanjiti svoj nuklearni arsenal na nepovratan i pravno obvezujući način.”

Također, Fu se osvrnuo i na optužbe Washingtona. “Tvrdnje koji iznosi SAD da Kina povećava svoje nuklearne sposobnosti nisu istinite”, rekao je Fu.”Kina oduvijek usvaja politiku koja promovira da prva ne upotrebljava oružje i mi održavamo naše nuklearne sposobnosti na minimalnoj razini koja je potrebna za nacionalnu sigurnost. Kina će i dalje nastaviti modernizirati svoj nuklearni arsenal zbog pitanja pouzdanosti i sigurnosti”, dodao je Fu.
Veze između Pekinga i Washingtona bile su zategnute zbog raznih neslaganja, a jedna od točaka prijepora je i namjera Kine da pripoji Tajvan. Također, Fu je odbacio nagađanja o mogućnosti raspoređivanja nuklearnog oružja kod Tajvanskog tjesnaca. “Nuklearno oružje je ultimativno sredstvo odvraćanja, ono nije za korištenje u ratu ili tijekom sukoba”, rekao je Fu.

Komentari

komentar

You may also like