Kina je počela masovno proizvoditi multifunkcionalno vojno terensko vozilo

Kineski državna televizija, CCTV objavila je kako je Narodnooslobodilačka vojska Kine (PLA) počela masovno proizvoditi vojno terensko vozilo treće generacije “MRAPi”.

U reportaži države televizije vidi se stotine, ako ne i tisuće parkiranih vozila koje će ovih dana ući u operativnu službu vojske.

Visokotehnološko vozilo je lagano i može biti opremljeno s više vrsta oružja, uključujući dalekometnu vatrenu moć. Chen Lei, viši inženjer iz tvrtke Dongfeng koja je proizvela vozilo rekao je u TV reportaži kako vozilo ima “izuzetnu pokretljivost” i da su koristili nove tehnologije i materijale.

Kinezi tvrde da vozilo uspješno prelazi preko većine terena, a pogon je 4X4. Tvrde da može voziti i iznad 5000 m nadmorske visine i da će biti korišteno, među ostalim, za očuvanje granice Tibeta i regije Xinjiang visoko u Himalaji i Karakorumu.

Vozila će biti korištena za transport oružja i vojnika do nepristupačnih terena, ali i sama će moć sudjelovati u napadima. Vozila će biti opremljena, po potrebi, s teškim strojnicama i minobacačima, prenosi PLA Daily.

Iako je tvrtka Dongfeng počela proizvoditi ovo vozilo po uzoru na američka Humvee vozila, za što je imala i licencu, tvrde da je ovo vozilo superiornije od američkih vozila slične klase. Tvrde da su vozila okretnija, ali ujedno i bolje oklopljena jer imaju “neprobojne ploče koje su superiornije od američkog Humveeja” i koje su od novih materijala.





Američka vojska se dugo mučila sa zaštitom svojih Humvee vozila u Iraku i Afganistanu, piše National Interest. Na svaki noviji model sumrap dodavali sve više oklopa kako bi zaštitila vozila od bombi iz kućne radinosti (IED) koje su ekplodirale pored cesta. Dodavanje novih slojeva oklopa nije bilo previše efikasno, pa je američka vojska razvila terenska “Oklopna vozila otporna na mine” (MRAP), a napoznatije takvo vozilo je tzv. “Cougar” (“puma”).

 

Komentari

komentar





You may also like