Kina kaže da zadržava pravo upotrebe sile nad Tajvanom

Kina zadržava pravo da upotrijebi silu nad Tajvanom kao zadnje sredstvo u uvjerljivim okolnostima, iako je mirno ponovno ujedinjenje njen prvi izbor, rekao je u danas glasnogovornik Komunističke partije, prenosi Xinhua. Ponovno ujedinjenje Kine i Tajvana u skladu je s interesima svih, pa i u interesu tajvanskih sunarodnjaka, rekao je Sun Yeli na konferenciji za novinare u Pekingu.

Tajvan se djelomično odvojio 1949. kada je Komunistička partija pobijedila u sukobu, a pristaše i političari Republike Kine su pobjegli na Tajvan. Velika većina zemalja ne priznaje Tajvan kao odvojenu državu. Peking Tajvan vidi kao svoju pokrajinu (tzv. politika jedne Kine). Najveći pomagač Tajvana je SAD. Zakonom iz 1979. Washington se obvezao Tajvan vojno pomagati, ali u zakonu nije jasno definirano što to točno znači. To pomaže SAD-u da prema Tajvanu vodi tzv. politiku “strateške dvosmislenosti”. Ipak, većina američkih vojnih i političkih čelnika zagovara ideju da ne bi ipak vojno branili Tajvan u slučaju napada Kine, već im pomažu prodajom oružja. Rastuća vojna i gospodarska moć Kine, kao i sve oštrija retorika, sugeriraju da Peking neće još dugo čekati da pripoji Tajvan.

Predsjednik Xi Jinping spreman je na treći petogodišnji mandat kao glavni tajnik vladajuće stranke, što je najmoćnija funkcija u zemlji, na kongresu koji će se održati u Velikoj dvorani naroda u Pekingu. Trajat će tjedan dana počevši od sutra.

Komentari

komentar

You may also like