Kina: Ključ rješenja ukrajinskog sukoba je u SAD-u!

Ključ za rješavanje ukrajinske krize u rukama je Sjedinjenih Država i NATO-a, a Kina se nada da Sjedinjene Države doista mogu stati na stranu mira i pravde s većinom zemalja u razvoju u svijetu, izjavio je u četvrtak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, a prenosi kineska agencija Xinhua.

Naglasio je da bi inicijatori ukrajinske krize trebali pažljivo razmisliti o svojoj ulozi u njoj, ozbiljno preuzeti svoju dužnu odgovornost i poduzeti praktične korake kako bi olakšali situaciju i riješili problem, a ne kriviti druge.

Odluka američke vlade o proširenju NATO-a na istok izravno je povezana s trenutnom krizom u Ukrajini, rekao je Zhao Lijian, dodajući da ključ za rješavanje ukrajinske krize leži u rukama Sjedinjenih Država i NATO-a

Rekao je da je stav Kine po pitanju Ukrajine pošten i objektivan, a zemlje koje bi se stvarno trebale “osjećati neugodno” su one koje misle da su pobijedile u Hladnom ratu i da mogu dominirati svijetom, ignorirati zabrinutost drugih zemalja i nastaviti napredovati u proširenju NATO-a kroz pet krugova širenja prema istoku.

Novinari su kineskog diplomata pitali je li Kina zabrinuta zbog stradavanja civila zbog ruskih akcija u Ukrajini?

“Želim naglasiti da je stav Kine o mirovnim pregovorima dosljedan. Možete pogledati prethodne izjave Kine o Iraku, Siriji, Afganistanu, Palestini i Izraelu i drugim osjetljivim pitanjima. Što se tiče civilnih žrtava i humanitarne situacije, želim pitati: jeste li bili zabrinuti i zbog žrtava u Iraku, Siriji, Afganistanu i Palestini? Zar vam civili ovih zemalja ništa ne znače” odgovorio je Lijian.





Osim toga, preporučio je Sjedinjenim Državama i zemljama Sjevernoatlantskog saveza da prestanu opskrbljivati ​​Kijev oružjem i dolijevati ulje na vatru.

Ako SAD nastave vršiti pritisak na Kinu, naići će na oštru odmazdu

Sjedinjene Države su nedavno dale niz provokativnih izjava protiv Kine, koje pokazuju duboko ukorijenjeni hladnoratovski mentalitet i ideologiju blokovske konfrontacije, izjavio je Zhao Lijian.





“Ako Sjedinjene Države nastave tvrdoglavo stajati na svome, NR Kina će neizbježno poduzeti teške protumjere odmazde”, izjavio je Zhao Lijian.

Kao primjer je podsjetio na izjavu glasnogovornice Bijele kuće Jennifer Psaki koja je rekla da Sjedinjene Države ne žele promijeniti stav Kine po pitanju kinesko-ruske suradnje, već da Kini jasno stavljaju do znanja s kakvim će se posljedicama suočiti ako podrži agresivne akcije Rusije. Psaki je također napomenula da ukupni BDP Kine i Ruske Federacije iznosi samo 25 posto svjetskog BDP-a, dok gospodarstva zemalja G7 čine više od 50 posto svjetskog BDP-a.

“Ako Kina, suprotno upozorenjima Sjedinjenih Država, odluči pomoći Rusiji da prevlada posljedice sankcija, onda Sjedinjene Države imaju određeni skup alata koji se mogu koristiti u koordinaciji s našim europskim partnerima”, kazala je Psaki.

Reakcija Kine na te prijetnje, kako je vidljivo iz gornjeg dijela teksta, očito se nije dugo čekala.

Kineski diplomat je naglasio da sankcije nikada nisu bile učinkovito sredstvo za rješavanje problema. Podsjetio je da se Kina uvijek protivila i protivi svakom obliku jednostranih sankcija i jurisdikcije Sjedinjenih Država, te će čvrsto štititi legitimna prava i interese kineskih tvrtki i pojedinaca.

“S jedne strane, Sjedinjene Države pokušavaju pridobiti potporu Kine, a s druge strane mašu pendrekom ispred sebe. Takve taktike su neprihvatljive. Pozivamo Sjedinjene Države da ni na koji način ne štete legitimnim pravima i interesima Kine. Ako Sjedinjene Države nastave tvrdoglavo inzistirati na sebi, NRK će neizbježno poduzeti oštre mjere odmazde”, zaključio je Zhao Lijian.

Komentari

komentar

You may also like