Kina kritizira američku zabranu uvoza ruske nafte

Iz danas održane redovne medijske konferencije glasnogovornika kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhaoa Lijiana izdvojili smo najzanimljivije dijelove.

Novinar je zatražio da Lijian prokomentira vijest, o tome, da je američki predsjednik Joe Biden zabranio uvoz nafte, plina i drugih energenata iz Rusije, Europska komisija objavila planove za smanjenje ovisnosti EU o ruskom plinu za dvije trećine ove godine i postupno smanjenje svog oslanjanje na ruske zalihe energenata, a Velika Britanija objavila da će postupno ukinuti uvoz nafte iz Rusije do kraja 2022. godine.

Glasnogovornik kineskog MVP je kazao kako se Kina oštro protivi jednostranim sankcijama koje nemaju temelj u međunarodnom pravu. Kazao je kako Kina i Rusija uvijek održavaju dobru energetsku suradnju i da će nastaviti obavljati normalnu trgovinsku suradnju, uključujući energetski sektor, u duhu međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi.

Na pitanje kako komentira upozorenje glasnogovornice Bijele kuće Jen Psaki da bi moglo dovesti do “odmazde” Sjedinjenih Država ako Kina “ne bude u skladu” sa sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog Ukrajine, Zhao Lijian je odgovorio:

„Sankcije nikada nisu …učinkovit način rješavanja problema. Kina se čvrsto protivi bilo kakvom obliku jednostranih sankcija… Kad se bave pitanjem Ukrajine i odnosom s Rusijom, SAD bi trebale ozbiljno shvatiti zabrinutost Kine i ni na koji način ne potkopavati kineska prava i interese. Kina će poduzeti sve potrebne mjere kako bi odlučno zaštitila legitimna prava i interese kineskih tvrtki i pojedinaca.“

 





Komentari

komentar

You may also like