Kina lansirala hiperzvučni aparat, sposoban nositi nuklearno oružje

Kina je u kolovozu s pomoću raketa-nositelja lansirala hiperzvučni aparat (zrkoplov) koji može nositi nuklearno oružje, izvijestio je 16. listopada britanski medij The Financial Times pozivajući se na izvore u vladinim krugovima Sjedinjenih Država i brojnih azijskih zemalja.

Prema njihovim riječima, aparat, koji je tijekom testiranja letio kroz svemir u niskoj orbiti, nije mogao doseći predviđeni cilj, prošavši nekoliko desetaka kilometara od njega. Međutim, kako je objavio britanski medij, američki vojni čelnici i dalje su bili impresionirani lansiranjem koje je pokazalo značajan napredak kineskih znanstvenika u razvoju hiperzvučnog oružja.

“Nemamo pojma kako su to učinili”, citira medij riječi jednog od predstavnika američke obavještajne zajednice.

Prema izvorima iz FT-a, teoretski bi takva raketa mogla letjeti kroz Južni pol, što bi predstavljalo veliku prijetnju američkom sustavu obrane od projektila, usredotočenom na odbijanje mogućih napada sa sjevernog polarnog smjera.

Pentagon nije komentirao izvještaje o kineskom testiranju hiperzvučnog oružja, ali je izrazio zabrinutost zbog kineske vojne aktivnosti.

“Jasno smo izrazili zabrinutost zbog kineskih vojnih sposobnosti, koje samo potiču tenzije u regiji i šire. To je razlog zašto vjerujemo da je Kina za nas odlučujući izazov”, izjavio je glasnogovornik američke vojske John Kirby.





Zauzvrat, predstavnik kineskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama Liu Pengyu istaknuo je kako je vojna politika Pekinga “obrambene prirode”.

“Nemamo globalnu strategiju i planove za vojne operacije poput Sjedinjenih Država. Ne zanima nas utrka u naoružanju s drugim zemljama. Naprotiv, Sjedinjene Američke Države posljednjih su godina smislile mit o navodnoj kineskoj prijetnji kako bi opravdale razvoj hiperzvučnog oružja. To je izazvalo utrku u naoružanju na ovom području i ozbiljno narušilo globalnu stratešku stabilnost”, kazao je kineski diplomat.

Prema britanskom mediju, spomenuti aparat razvili su stručnjaci Kineske akademije za svemirsku aerodinamiku, koja je dio državne obrambene korporacije China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Izvori novina naglasili su da je lansiranje aparata izvedeno pomoću lansirnog vozila tipa Changzheng, koje je stvorila podružnica CASC-a.





Financial Times je također skrenuo pozornost na tajnost testiranja. 19. srpnja kineske su vlasti izvijestile o uspješnom lansiranju rakete Changzheng-2-si, koja je u orbitu dopremila 10 satelita. Kako proizlazi iz službenog izvješća, ovo je bilo 77. lansiranje takve rakete. U isto vrijeme, 25. kolovoza, sljedeće lansiranje “Changzheng-2-si” nazvano je 79. po redu (eksperimentalni internetski komunikacijski sateliti “Ronghe-01” i “Ronghe-02” isporučeni su u orbitu).

Komentari

komentar

You may also like