Kina lansirala prvi dio svoje svemirske postaje

Kina je danas uspješno lansirala u svemir ključni dio svoje nove svemirske stanice, izvještava Xinhua. Modul “Tianhe” (Nebeska harmonija) koji je lansiran sadrži prostorije za boravak buduća tri astronauta, a lansiran je na raketi  Long March 5B, kineskoj najvećoj teretnoj (nosećoj) raketi. Lansirani modul jedan je od tri dijela koji bi do kraja 2022. trebali činiti gotovu i trajnu svemirsku stanicu.

Ova stanica bit će svojevrsna konkurencija već postojećoj Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u kojoj sudjeluju SAD, Rusija, Japan, Kanada i Italija. Ipak, nedavno su Rusi najavili izlazak iz projekta i gradnju vlastite stanice. Kina ne sudjeluju u postojećoj postaji ISS jer se SAD žalio na skrivene kineske namjere i njihovu vezu između vojnog i svemirskog programa. Čini se da ih je taj “veto” SAD-a nije odvratio od svemirske stanice.

Kineska svemirska stanica trebala bi provesti 10 godina u orbiti. Osim toga, sredinom idućeg mjeseca trebao bi sletjeti kineski rover na Mars, a do 2030. planiraju postati vodeća svemirska sila.

Komentari

komentar

You may also like