Kina: ‘Ljudska prava ne treba politizirati’

Kineski ministar vanjskih poslova u utorak je na sastanku sa šeficom UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet pozvao na suzdržavanje od “politiziranja ljudskih prava”. Wang Yi se sastao s visokom povjerenicom UN-a za ljudska prava u Guangzhouu, velikom lučkom gradu sjeverozapadno od Hong Konga, izvještava Anadolu Agency.

Bachelet je u tjednom posjetu od 23. do 28. svibnja Kini gdje će se sastati s nekoliko visokih dužnosnika na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Wang je Bacheletin posjet nazvao “značajnim za obje strane”, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova zemlje. “Ovo putovanje pomaže u poboljšanju razumijevanja i suradnje, te razjašnjenju dezinformacija”, istaknuo je Wang. Kineski ministar vanjskih poslova rekao je da bi multilateralne institucije za ljudska prava “trebale služiti kao glavno mjesto za suradnju i dijalog, a ne kao novo bojno polje za podjele i sukobe”. “Kina je spremna na konstruktivnu suradnju s OHCHR-om (UN-ov Ured Visokog povjerenika za ljudska prava op.a.) na temelju međusobnog poštivanja i jednakog tretmana”, rekao je šefici UN-a za ljudska prava.

Michelle Bachelet je u Guangzhouu, a posjetit će i Kašgar i Urumqi, gradove u kojima živi velika populacija progonjene Ujgurske zajednice.

‘Odbaciti dvostruke standarde’

Kako bi “unaprijedio međunarodni cilj ljudskih prava”, Wang je gostujućim delegatima UN-a rekao: “Prvo moramo poštivati ​​jedni druge i suzdržati se od politiziranja ljudskih prava.”

Dok je posjet u tijeku, globalna organizacija za zaštitu prava Amnesty International također je pozvala šeficu UN-a za ljudska prava da se “pozabavi zločinima protiv čovječnosti i teškim kršenjima ljudskih prava” kada njezin tim ovog tjedna posjeti Xinjiang. Gradovi Kashgar i Urumqi nalaze se u autonomnoj regiji Xinjiang, u kojoj žive etnički Ujguri. Nekoliko zemalja optužilo je Kinu za etničko čišćenje Ujgura u Xinjiangu. Peking je zanijekao bilo kakvu nepravdu, nazivajući optužbe “lažima i (a)političkim virusom”.

Međutim, Wang je rekao da bi međunarodna zajednica trebala “odbaciti dvostruke standarde” i “podržavati poštenje i pravdu”. “Tražite istinu iz činjenica i uzmite u obzir nacionalne uvjete i razvojnu fazu zemlje”, istaknuo je, dodajući da, osim suprotstavljanja “konfrontaciji blokova”, treba uložiti napore da “ostanemo otvoreni i uključivi”. “Velike zemlje posebno bi trebale preuzeti vodstvo u prakticiranju multilateralizma, podržavajući ciljeve i načela Povelje UN-a, poštujući međunarodno pravo i braneći međunarodnu pravednost i pravdu”, dodao je.

Wang je rekao da je Kina “dala glavni prioritet osiguravanju prava na egzistenciju, stavila jačanje prava na razvoj visoko na svoj dnevni red i postavila zaštitu legitimnih prava i interesa građana kao svoju temeljnu zadaću”. “Kina je također učinila očuvanje prava etničkih manjina važnim dijelom svog rada, a zaštitu sigurnosti ljudi svojim dugoročnim ciljem”, rekao je.

Prema kineskom ministarstvu vanjskih poslova, Bachelet je “čestitala” Kini na njezinim “važnim postignućima u gospodarskom i društvenom razvoju i zaštiti ljudskih prava”.

Komentari

komentar

You may also like