Kina može preskočiti SAD u sferi umjetne inteligencije

Prema istraživanju PwC, umjetna inteligencija može osigurati rast svjetskog BDP-a za 14% u 2030.g., što je ekvivalent od 15,7 trilijuna dolara. To umjetnoj inteligenciji daje ogromnu tržišnu mogućnost u ekonomiji koja se brzo mijenja, stoji u izvješću PwC.

Najveći poticaj od razvoja umjetne inteligencije (UI, engl. AI), prema očekivanju, polučit će Kina (porast BDP-a od 26%, ili 7 trilijuna dolara, u 2030.g.). Na drugom je mjestu Sjeverna Amerika (potencijalni rast od 14%, ili 3,7 trilijuna dolara).

„… SAD jesu i ostat će lider u narednom desetljeću“, prenio je CNBC riječi bivšeg šefa kineskog odjela Googlea. Ali ukoliko se gleda s pozicije cijene proizvodnje, tržišne kapitalizacije, količini korisnika, količini utrška, Kina je, vjerojatno, već sad ispred – tvrdi isti izvor i dodaje, kako UI u nadolazećih 15 godina može zamijeniti 40-50% svih radnih mjesta u SAD-u.

Podsjećamo: krajem siječnja ove godine kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na još snažniju integraciju velikih podataka i UI u realnu ekonomiju, kako bi se potaknuo dugoročni rast države. Razvoj UI ima ključnu ulogu u realizaciji državnog plana „Made in China-2025“, koji predviđa modernizaciju proizvodnje za postizanje visoke razine automatizacije i tehnoloških riješenja. Kina je razvoj UI stavila na razinu nacionalnog prioriteta, želeći postati lider u toj sferi do 2030.g.

U 2017.g. kineski investitori u rizične projekte uložili su rekordne iznose novca u UI – 48% ukupnih rizičnih investiranja u UI u svijetu.
Kineski start-up(eri) prošle su godine privukli investicija u iznosu 4,9 milijardi dolara. Investicije u američke start up projekte lani su iznosile 4,4 milijarde dolara.
Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like