Kina najavljuje “čvrste protumjere” SAD-u u slučaju diplomatskog bojkota zimskih OI

Kina prijeti da će poduzeti “čvrste protumjere” protiv SAD-a ukoliko se Bidenov ured odluči na diplomatski bojkot zimskih Olimpijskih igara u Pekingu u veljači sljedeće godine.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da bi takav potez bio “direktna politička provokacija”, ali nije iznio detalje o tome kako će Kina uzvratiti, prenosi AP. Oni koji pozivaju na bojkot trebali bi prestati s takvom praksom “kako ne bi utjecali na dijalog i suradnju između Kine i SAD-a u važnim područjima”, dodao je Zhao.

Očekuje se da će Bidenova administracija ovog tjedna ipak najaviti diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Pekingu 2022., izvijestio je CNN jučer. Bijela kuća odbila je komentirati CNN-ovo izvješće. Odluka bi značila da Washington neće poslati vladine predstavnike u Peking te tako oni neće sudjelovati na ceremonijama zatvaranja i otvaranja igara. Naravno, diplomatski bojkot odnosi se samo na političke delegacije, ali ne i na slanje sporataša.

Potencijalni američki bojkot igara u Pekingu postoji kao mogućnost jer su veze između dviju zemalja zategnute zbog Tajvana, ljudskih prava, Hong Konga, Južnog kineskog mora i raznih smicalica u globalnoj trgovini. Prošlog mjeseca predsjednik Biden je rekao da je diplomatski bojkot “nešto o čemu razmišljamo”. Tada je Bijela kuća rekla da Biden ima “ozbiljnu zabrinutost” oko problema u Kini, uključujući navodna kršenja ljudskih prava i genocid nad manjinskim muslimanima.

Slanje političkih delegacija na Olimpijskim igrama su bitna diplomatska i dugogodišnja tradicija. Prva dama, Jill Biden ove je godine predvodila američki kontingent na ljetnim Olimpijskim igrama u Tokiju. SAD nije jedina zemlja koja razmišlja o diplomatskom bojkotu igara u veljači. Australija je rekla da također razmatra diplomatski bojkot igara, a Litva je pozvala na “neku razinu koordinacije” između zemalja članica Europske unije i “transatlantskih zemalja u vezi s potencijalnim bojkotom”.

Komentari

komentar
You may also like