Kina: Namjeravamo podržati Rusiju u kontekstu oštrijih zapadnih sankcija

Kina će pojačati potporu Rusiji usred pooštravanja zapadnih sankcija, izjavio je u ponedjeljak, 26. travnja, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

“Oštro se protivimo uporabi jednostranih sankcija. … Kina i Rusija međusobno održavaju sveobuhvatno partnerstvo. U pitanjima zaštite državne suverenosti, NR Kina i Rusija međusobno će se podržavati“, naglasio je kineski diplomat i dodao slijedeće: “Jednostrane američke sankcije manifestacija su hegemonije, izazivaju opći prosvjed.”

Prema riječima Wenbina, Peking se nada da će Sjedinjene Države i Rusija uspostaviti konstruktivan politički dijalog i razriješiti razlike “na jednakoj osnovi, na temelju uzajamnog poštovanja“.

Podsjećamo: kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je 24. travnja, tijekom videokonferencije s predstavnicima Američkog vijeća za vanjske odnose, izrazio potrebu prilagodbe stava Washingtona o “mirnom usponu Kine” kako bi se normalizirala suradnja između dvije zemlje. Wang Yi je također kazao kako američka interpretacija demokracije i kulture koje vrijede za tu zemlju, nisu  uzori, i da bi se globalna pitanja trebala rješavati na tolerantnoj osnovi, uzimajući u obzir razlike između zemalja i njihovih nacionalnih interesa.

 

 
Komentari

komentar

You may also like