Kina nastavlja kupovati iransku naftu u punim količinama, a iranska nafta stiže i u Europu

Isporuka iranske nafte Kini i dalje se nastavlja, a Iran naftu izvozi i u Europu i njezine rafinerije.

O tome je, pozivajući se na podatke TankerTrackers-a, a također i na komentare neimenovanih izvora u iranskoj vladi, u srijedu, 26. lipnja, priopćio The Financial Times.

Prema informacijama TankersTrackers-a, 20. lipnja tanker „Salina“ tipa „Suezmax“, u vlasništvu Nacionalne iranske naftne kompanije (NIOC),  stgao je u Kinu, u zaljev Jianzhou, u blizini Qingdao, gdje je tijekom nekoliko dana vršio iskrcaj iranske nafte. Tanker takve vrste može prevoziti do 1 milijun barela nafte.

Prema statistici u praćenju tankera spomenutoga servisa (TT), „u Kinu će u slijedećim danima stići novi tankeri s naftom iz Irana“, citira FT riječi osnivača TankersTrackers-a.

Prema procjenama konsalting tvrtke FGE, količina izvoza iranske nafte u lipnju, nakon američkog ukidanja (2. svibnja) povlastica za slobodan uvoz nafte iz Irana za 8 svjetskih država – njezinih najvećih uvoznica, smanjila se na manje od 500 tisuća barela dnevno. Na udio Kine u tim količinama odnosi se, prema procjenama te tvrtke, oko 200 tisuća barela nafte dnevno.

Neimenovani izvor iz iranske vlade, u komentaru za FT izjavio je kako Iran „ima puno mogućnosti za prodaju nafte“ i da „Iran čak prodaje naftu europskim rafinerijama, kroz pretovar isporuka“.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like