Kina naznačila datume potpunog otvaranja svog financijskog sektora

Prema informacijama Reutersa, Kina je naznačila precizni rok otvaranja svog financijskog sektora (burze, investicijski fondovi) za inozemne investitore.

U srpnju ove godine kineski premijer Li Keqiang izjavio je kako će Peking ukinuti ograničenja za inozemne vlasnike u svom financijskom sektoru u 2020. godini, godinu dana ranije od planiranog. Ali tada nisu bili precizirani i rokovi tog vrlo bitnog poteza.

Sada je kineska Komisija za regulaciju tržišta (CSRC) na medijskoj konferenciji u Pekingu objavila kako će ograničenja za strane investitore u vlasništvu nad tvrtkama koje se bave financijskim operacijama biti ukinuta s 1. siječnja 2020. godine.
Od 1. prosinca 2020.g. bit će ukinute zabrane za strane tvrtke koje se bave vrijednosnim papirima, a od 1. travnja te godine ukinut će se i zabrane za tvrtke koje se bave investicijskim fondovima.

Kina je pojačala napore za otvaranje svog financijskog sektora zbog trgovinskog rata sa SAD-om, jer upravo je to pitanje tj. jačanje mogućnosti za pristup kineskom financijskom sektoru bilo i jedno od glavnih zahtjeva američke strane u međusobnim pregovorima.

U četvrtak, 10. listopada, počeli su novi pregovori između Kine i SAD-a u Washingtonu, na visokoj razini. S kineske strane sudjeluje delegacija na čelu s potpredsjednikom vlade, a američku delegaciju predvode ministar financija i šef američke gospodarske komore.

U svezi s najnovijim krugom američko-kineskih pregovora oglasio se i predsjednik SAD-a Donald Trump, kazavši, kako je prvi dan pregovora prošao vrlo dobro i da se on osobno „u Bijeloj kući susreo s (kineskim) potpredsjednikom vlade“.





Komentari

komentar

You may also like