Kina ne vidi razlog za sudjelovanje u pregovorima o atomskom oružju

Kina ne namjerava razmatrati ideju o trostranom sporazumu o atomskom oružju s Rusijom i SAD-om, objavilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

„U sadašnjem trenutku mi ne vidimo nikakav razlog za sudjelovanje Kine u takvim razgovorima“, naveo je glasnogovornik toga Ministarstva, naglasivši, kako je „Rusija u više navrata izražavala razumijevanje za takav kineski stav po tom pitanju“.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump već je ranije predlagao tzv. sporazum  „nove generacije“ između SAD-a, Rusije i Kine, koji bi obuhvatio sve vrste nuklearnog naoružanja. Kina, sa svoje strane, podsjeća kako ona nije bila potpisnica nikakvih sličnih sporazuma koje su po tim pitanjima ranije potpisivale Sjedinjene Države i Rusija, odnosno SSSR i da o njihovom nastavku primjene ili modifikaciji nema nikakvih obveza raspravljati. Osim toga Peking ne želi smanjivati svoje nuklearne kapacitete u vrijeme kada druge dvije nuklearne velesile Kinu značajno nadvisuju u tom strateškom segmentu naoružanja. Peking to može učiniti tek nakon što bi se prethodno uspostavio nuklearni paritet.

Prema nedavnim informacijama Reutersa, Washington bi spomenutu temu želio raspraviti s Moskvom na idućem susretu američkih i ruskih državnih službenika u Ženevi.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like