Kina neće koristiti juan za „rat“ s SAD-om; Rusija sve polaže na zlato

Kina ne namjerava koristiti svoju nacionalnu valutu juan kao instrument u trgovinskom sukobu sa SAD-om, objavila je Kineska narodna banka. Rusija je pak kupila novih 25 tona zlata i time ušla u top-5 država s najvećim zlatnim rezervama.

„Tečaj juana glavninom se određuje potražnjom na tržištu. Mi ne namjeravamo koristiti tečaj juana kao instrument u trgovinskim trenjima ili u drugim vanjskim problemima“, navedeno je u priopćenju odjela za monetarnu politiku središnje kineske banke.

Također je navedeno kako regulator, zajedno s podržavanjem elastičnosti tečaja, podržava i „najnižu razinu“ tečaja u slučaju nužnosti pomoću oprezne makropolitike koja osigurava stabilnost tržišta stranih valuta.

„Smijer se u konačnici određuje ekonomskom bazom. Kineska ekonomska baza je čvrsta. Mi imamo i vjeru i mogućnosti kako bismo održali tečaj juana na racionalnoj razini“, navedeno je u priopćenju za medije u Kineskoj narodnoj banci.

Ta banka već više od mjesec dana postupno snižava tečaj juana u odnosu na dolar. Međutim, od 17. kolovoza, već treći krug trgovanja na deviznom tržištu ukazuje na jačanje juana, a 21. kolovoza kineski regulator je ojačao juan za 0,52% i on iznosi 6,8360 za jedan dolar.Podsjećamo: krajem kolovoza kineska službena delegacija na inicijativu SAD-a dolazi u Washington radi nastavka trgovinskih pregovora. Američku će stranu predvoditi zamjenik ministra financija za međunarodne poslove, a kinesku zamjenik ministra trgovine.

I dok Kina još uvijek ima dovoljno manevarskog prostora za manipuliranje svojom valutom, Rusija, kao glavni instrument u rastućoj geopolitičkoj napetosti i borbi pretpostavlja zlato i svoje zlatne pričuve.

U srpnju je ta zemlja kupila čak 839 tisuća unci zlata, što je ekvivalent od 25 tona. Time je Rusija svoje zlatne rezerve dovela na razinu od 1969 tona i ušla u pet najvećih držatelja tog dragocjenog metala na svijetu (ispred nje su SAD, Njemačka, Italija, Francuska i Kina, pri čemu je važno naglasiti kako se američke zalihe zlata nisu provjeravale još od 50.-ih godina prošlog stoljeća). Vrijednost ruskih zlatnih rezervi procjenjuje se na oko 76 milijardi dolara, čemu treba dodati i informaciju kako je ruska središnja banka u travnju i svibnju prodala američke obveznice u vrijednosti od 90 milijardi dolara, želeći izbjeći eventualnu blokadu ruskih aktiva u američkim trezorima. Slično proteklih mjeseci čini i Turska.

Ruska vlada, očito, zlato smatra najsigurnijim utočištem i ulaganjem koje osigurava nezavisnost od različitih vrsta napada, uključno i sankcija. Iz Ruske središnje banke je priopćeno kako „cijena zlata varira, ali, s druge strane, to je 100%-tno jamstvo od pravnih i političkih rizika“.

Zerohedge

Međutim, zlato, u odnosu na obveznice, ne donosi veliki prihod. Ali Rusija, očito, u sadašnjim globalnim uvjetima prihodu ipak pretpostavlja element sigurnosti.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like