Kina nije odobrila uvođenje sankcija Rusiji i ne namjerava im se pridružiti

Kina ne odobrava uvođenje sankcija protiv Ruske Federacije, posebno ne one jednostrane, i ne namjerava im se pridružiti, prenosi u srijedu, 2. ožujka, CNBC. Vijest je potvrdio i Reuters, kao i ruski mediji.

Prema kineskom mediju CNBC, Guo Shuqing  čelnik kineskog regulatora za nadzor bankarskih i osiguravajućih djelatnosti, izjavio je to na konferenciji za novinare u srijedu.

“Što se tiče financijskih sankcija, mi ih ne odobravamo. Posebno ne odobravamo jednostrano uvedene sankcije. Nećemo se pridružiti takvim sankcijama. Osim toga, nastavit ćemo održavati normalnu trgovinsku, gospodarsku i financijsku razmjenu s relevantnim stranama”, rekao je Guo Shuqing.

Prethodno je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odbilo nazvati napad Rusije na Ukrajinu invazijom.
Kineski dužnosnici izjavili su kako će Kina nastaviti uvoziti ruski plin i održavati redovite trgovinske kontakte s Rusijom usprkos zapadnim sankcijama.

“Snažno se protivimo bilo kakvim jednostranim sankcijama”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na medijskoj konferenciji, prenosi TASS. “Kina i Rusija nastavit će održavati redovite trgovinske kontakte na ravnopravnoj, obostrano korisnoj osnovi.”

Predstavnik kineskog MVP objasnio je stav svoje zemlje da pritisak zapadnih zemalja na Rusiju nikada nije bio učinkovit način rješavanja problema: “Ovo će samo dovesti do pojačane konfrontacije.”
 

Komentari

komentar

You may also like