Kina obećava potporu Palestini u sukobu s Izraelom

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, tijekom telefonskog razgovora s pakistanskim kolegom Shah Mehmoodom Qureshiem, najavio je namjeru Pekinga da podrži Palestinu u rješavanju sukoba s Izraelom. O tome je izvješćeno u nedjelju, 16. svibnja, na web stranici kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Kina će nastaviti čvrsto podržavati Palestince u obnavljanju njihovih legitimnih prava, rješavajući trenutne probleme političkim dijalogom, kao i Ujedinjene narode, Arapsku ligu i Organizaciju islamske suradnje”, izjavio je Wang Yi.

Primjećuje se da se Peking nada konstruktivnoj ulozi Vijeća sigurnosti UN-a i vjeruje da bi ta organizacija trebala pozvati sukobljene strane da nastave mirovne pregovore na temelju “koncepta dviju država”.

Kineska strana zahtijeva dvije hitne konzultacije o palestinsko-izraelskom sukobu, navodi se u izvješću.

“Nažalost, Vijeće sigurnosti do sada se nije uspjelo dogovoriti, a stav koji su zauzele Sjedinjene Države suprotan je međunarodnoj pravdi. Pozivamo sve članice Vijeća sigurnosti da ispune svoje odgovornosti i ulože ozbiljne napore na održavanju mira i sigurnosti na Bliskom istoku”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Podsjećamo: glavni tajnik UN-a Antonio Guterres 14. svibnja pozvao je strane palestinsko-izraelskog sukoba da zaustave granatiranje, jer je preminulo mnogo civila. Prema njegovim riječima, to može samo pogoršati radikalizaciju i ekstremističke aktivnosti u regiji.
Komentari

komentar

You may also like