Kina objavila svoj plan za mir u Ukrajini

Nakon jučerašnje, pravno neobvezujuće, rezolucije Opće skupštine UN-a za mir u Ukrajini kojom zapadne sile pozivaju Rusiju da se povuče s teritorija Ukrajine, ministarstvo vanjskih poslova Kine objavilo je danas na svojoj internetskoj stranici svoje prijedloge za političko rješenje sukoba u Ukrajini. Plan rješenja u 12 točaka, koji je iznijela kineska strana, uključuje poziv na deeskalaciju i prekid vatre.

No, Peking u svom planu nije rekao gotovo ništa novo ili konkretno, a plan je upadljivo neutralan i simboličan. Samo čitanjem između redova mogu se prepoznati neke naznake kineske politike. Ne žele “hladnoratovske” podjele, bitno im je da globalni lanci opskrbe budu osigurani, boje se širenja nuklearne retorike i naoružanja te žele veći utjecaj Vijeća sigurnosti UN-a (gdje je Kina stalna članica s mogućnosti veta) kada je u pitanju Ukrajina i uvođenje sankcija.

“Sve strane trebaju pokazati racionalnost i suzdržanost, izbjegavati poticanje napetosti ili poduzimanje koraka za pogoršanje sukoba, spriječiti daljnju eskalaciju i spriječiti da situacija izmakne kontroli te poticati kontakte između Rusije i Ukrajine”, piše u dokumentu.

“Mirovni pregovori trebaju započeti. Dijalog i pregovori jedini su način da se riješi kriza u Ukrajini. Potrebno je ohrabriti i podržati sve napore usmjerene na mirno rješavanje krize”. “Treba napustiti mentalitet hladnog rata. Sigurnost jedne zemlje ne bi se trebala osiguravati narušavanjem sigurnosti drugih država, a regionalna sigurnost ne može se održavati jačanjem i širenjem vojnih blokova”, poručilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. “Legitimne sigurnosne interese i brige svih zemalja treba uzeti u obzir i na odgovarajući način ublažiti njihove strahove”.

Također, Peking poziva na rješavanje humanitarne krize u Ukrajini i sprječavanje njenog širenja. Humanitarne misije treba provoditi u skladu s načelom neutralnosti i nepristranosti, kako se ne bi politizirala humanitarna pitanja”, navodi se u dokumentu. Osim toga, Kina podržava razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine i poziva na stvaranje povoljnih uvjeta za to.

U dokumentu se ističe da se sve strane u sukobu trebaju pridržavati međunarodnog humanitarnog prava, izbjegavati napade na civile i civilne objekte, štititi žene i djecu i braniti osnovna prava ratnih zarobljenika. Također žele osiguranje da se izvoz žitarica na globalno tržište nastavi: “Sve strane moraju poštovati sporazum o transportu žitarica preko Crnog mora – koji su potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i Ujedinjeni narodi – na uravnotežen, sveobuhvatan i učinkovit oblik.”





Dokument također poziva na sprječavanje širenja nuklearnog oružja i izbjegavanje nuklearne krize, te pozivaju na održavanje sigurnosti nuklearnih elektrana. “Potrebno je smanjiti strateške rizike. Nikada se ne smije koristiti nuklearno oružje, nikada se ne smije pokrenuti nuklearni rat. Potrebno je oduprijeti se uporabi nuklearnog oružja i prijetnjama njegove uporabe, spriječiti nuklearnu proliferaciju i izbjeći nuklearnu krizu”, poručuju iz Pekinga.

“Kina se snažno protivi napadima na nuklearne elektrane i druga civilna nuklearna postrojenja. Pozivamo sve strane da poštuju međunarodno pravo, uključujući Konvenciju o nuklearnoj sigurnosti.” Povrh toga, “Kina se protivi razvoju i korištenju biološkog i kemijskog oružja od strane bilo koje zemlje, pod bilo kojim okolnostima”.

Također, Ministarstvo vanjskih poslova Kine protivi se bilo kakvim jednostranim sankcijama zbog krize u Ukrajini, uvedenim bez odgovarajuće odluke Vijeća sigurnosti UN-a. “Potrebno je osigurati stabilnost lanaca opskrbe i dostave. Sve strane trebale bi na odgovarajući način zaštititi postojeći sustav globalne ekonomije, suprotstaviti se pokušajima njegove politizacije, instrumentalizacije i naoružavanja”, nastavlja se u priopćenju. Također pozivaju na zajednički napor za ublažavanje krize i njezinih učinaka na globalnu suradnju u sektorima energetike, financija, trgovine hranom i transporta. “Međunarodna zajednica trebala bi poduzeti mjere za podršku oporavku zona sukoba. U tom smislu Kina je također spremna pomoći i odigrati konstruktivnu ulogu”.





“Izjava ne nudi konkretne prijedloge o postizanju prekida vatre ili okončanju rata”, rekao je Tong Zhao, stručnjak za Kinu i viši suradnik Carnegiejeve zaklade za međunarodni mir za Japan Times i dodaje: “Niti pripisuju Rusiji odgovornost za iniciranje ili produžavanje sukoba.” To, rekao je, pokazuje stalne napore Kine da postigne dva cilja u isto vrijeme: očuvanje svoje strateške suradnje s Rusijom uz poboljšanje odnosa s drugim zemljama trećim stranama, uključujući one u Europi. Međutim, ti ciljevi stavljaju Kinu “u nemoguć položaj da učinkovito posreduje između Moskve i Kijeva”, dodao je.

Kina: Slanje oružja ne donosi mir

Komentari

komentar

You may also like