Kina obrisala 2 milijuna internetskih članaka zbog “povijesnog nihilizma”

Kineski ured za internetsku sigurnost (CAC) “nadgledao” je brisanje 2 milijuna članaka, komentara, statusa i upisa na internetu, izvjestila je SCMP. “Već neko vrijeme ljudi šire štetne informacije pune povijesnog nihilizma na internetu i čine to pod maskom diskusije i deklasifikacije dokumenata.”- izjavio je glasnogovornik Wen Youhua. Obrisani upisi su “zagadili” internetski prostor, tvrde.

Takvo “čišćenje” kineskog internetskog prostora događa se za vrijeme velikih priprema za proslavu 100-te obljetnice Kineske komunističke partije u srpnju. Predsjednik Xi Jingpin najavio je “veliku proslavu”.

“Povijesni nihilizam” je termin kojeg već neko vrijeme koriste kineske vlasti za sadržaj ili istraživanja koja dovode u pitanje službeni povijesni narativ stranke.

Kineski regulatorni ured poziva ljude da prijave “štetne” sadržaje koji se odnose na “iskrivljavanje” povijesti i uloge Kine ili partije od kada je na vlasti 1949. Neprimjeren sadržaj koji navode je “napad na vrh stranke”, “vrijeđanje narodnih heroja” i napad na tradicionalnu kinesku kulturu.

Komentari

komentar





You may also like