Kina od 6. srpnja uvodi carine na američku robu

Nove 25%-tne carine na uvoz 659 vrsta roba iz SAD-a u ukupnoj vrijednosti od 34 milijarde dolara stupaju na snagu 6. srpnja.

Sjedinjene Države od 6. srpnja povećavaju carine na uvoz kineskih roba u vrijednosti od 34 milijarde dolara, pa se ovaj kineski odgovor smatra izvršenjem prethodnih obećanja i najava Pekinga da će na sve američke protekcionističke poteze u odnosu prema Kini odgovoriti simetrično. Upravo se to i dogodilo i to u apsolutnom obliku, jer je, osim identičnih protumjera identičan i datum njihovog stupanja na snagu (naravno, uzimajući u obzir 12-osatnu vremensku razliku između dviju zemalja).

Ovdje treba naglasiti kako je 2. travnja Kina uvela carine od 25% na uvoz američke svinjetine, kao i 15% na uvoz voća. Međutim, na njih se od 6. srpnja primjenjuju i spomenute nove carine, čime će, de facto, ukupne carine na uvoz američke svinjetine iznositi 71%, a na voće 50%.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump je 23. ožujka 2018.g. potpisao memorandum „O borbi protiv kineske ekonomske agresije“, u okviru kojeg američka vlada uvodi niz carina na kineske proizvode, a također primjenjuje i niz političkih mjera s ciljem pritiska na Peking da promijeni svoju gospodarsku politiku.

Međutim, možda sve neće ostati na dasadašnjim američkim potezima, jer Trump prijeti Pekingu eskalacijom sukoba i uvođenjem dodatnih carina na uvoz kineskih roba u iznosu od 400 milijardi dolara, pri čemu će, prema procjenama stručnjaka, već do sada uvedene američke carine dovesti do 145 tisuća novih radnih mjesta u SAD-u do kraja 2019. godine.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like