Kina od Kanade traži hitno oslobađanje financijske direktorice Huaweia

Kina od Kanade zehtjeva brzo oslobađanje Meng Wanzhou, financijske direktorice kineske tvrtke Huawei, i odlučno poziva SAD da Ottavi ne upućuje službeni zahtjev za njeno izručenje, izjavila je u utorak, 22. siječnja, glasnogovornica kineskog Ministartsva vanjskih poslova Hua Chunying,

Američki CNN, pozivajući se na kanadskog veleposlanika u SAD-u, priopćio je kako će Sjedinjene Države uskoro Kanadi uputiti službeni zahtjev za ekstradiciju Meng Wanzhou. Za sada on nije uručen, a krajnji rok za to je 30. siječnja, objavljeno je u kanadskom Ministarstvu pravosuđa.

„Kina je već više puta izražavala svoj čvrsti stav po tom pitanju i svaki razuman čovjek može zaključiti kako slučaj Meng Wanzhou uopće nije redovito kazneno djelo, a kanadska je strana smišljeno kršila američko-kanadski sporazum o ekstradiciji, što je dovelo do ozbiljnog kršenja zakonitih prava i interesa kineske državljanke“, kazao je diplomat.

Peking traži od Kanade „žurno oslobađanje Meng Wanzhou i jamčenje njenih zakonitih prava i interesa“. Glasnogovornica kineskog MVP izjavljuje kako Kina „također odlučno poziva SAD na žurno ispravljanje greške i ukidanje odluke o uhićenju Meng Wanzhou, kao i ne upućivanje kanadskoj strani službenog zahtjeva za njenu ekstradiciju“.

Podsjećamo: Meng Wanzhou, kćer utemeljitelja velike kineske tehnološke tvrtke Huawei i njezina financijska direktorica, uhićena je u Kanadi 1. prosinca prošle godine na zahtjev SAD-a zbog „kršenja sankcija prema Iranu“, koje su SAD uvele porotiv Teherana nakon svog jednostranog povlačenja iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Pretpostavlja se kako je Washington već zatražio njezino izručenje ali je Peking poduzeo protumjere i uhitio dvojicu kanadskih državljana. Te su poteze mediji ubrzo proglasili kineskom osvetom Kanadi.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like