Kina od SAD-a traži da prekine s potporom nasilju u Hongkongu

Američka vlada mora prekinuti podupirati nasilje u kineskoj specijalnoj autonomnoj zoni – Hongkongu. O tome je u utorak, 23. srpnja izvjestila kineska agencija Xinhua, pozvavši se na kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Peking je krajnje nezadovoljan „lažnim“ izvješćima State Departmenta o stanju u Hongkongu. U kineskom ministarstvu je naglašeno kako se načelo „jedna zemlja, dva sustava“ mora potpuno provoditi, te je ukazano na „besprimjerne demokratske slobode hongkonžana“. Optužbe Washingtona o tzv. eroziji honkoške autonomije temelje se na „kleveti, iz koje stoje politički motivi“, navodi se dalje u tekstu MVP.

„Mi tražimo od američke strane da se prestane rukovoditi dvojnim standardima, i odmah prekine s davanjem netočnih signala o protuzakonitom nasilju i odmah prestane s miješanjem u stvari Hongkonga i na unutarnju politiku Kine u cijelosti, ma o čemu se radilo“, stoji u priopćenju kineskog MVP.

Podsjećamo: 14. srpnja u Hongkongu su opet počele demonstracije i sukobi s policijom u središtu grada. Prosvjed je razbijen uporabom sile, nakon čega su se nezadovoljnici povukli u trgovački centar. Tamo su sukobi nastavljeni pred očima kupaca u elitnim buticima, a rezultat je bio – 40 uhićenih izgrednika i simpatizera oporbe, kao i jačanje oštre retorike od strane vlade Hongkonga, koja je već ranije odustala od želje za promjenom zakona o ekstradiciji, ali nakon početnog smirivanja stanja poslije donošenja te odluke prosvijedi su ponovo buknuli i sve više imaju obilježja političkog karaktera, usmjerenog na smjenu gradske vlasti i daljnjeg jačanja napetosti sa središnjom kineskom vladom u Pekingu.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like