Kina od SAD-a zatražila odbacivanje protukineskog zakonskog prijedloga, nazvavši ga histerijom

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak, 17. siječnja, histerijom je nazvalo prijedlog američkog zakona o zabrani prodaje američkih ćipova i drugih komponenti kineskim IT tvrtkama Huawei i ZTE. Peking poziva američki Kongres na zaustavljanje rasprave o tom zakonskom prijedlogu, izjavila je glasnogovornica kineskog MVP Hua Chunying.

„Mi smo obratili pozornost na to da je dio američkih službenika predložio takav zakon – ja ne znam kako vi na to gledate, ali za mene je to histerija“, izjavila je Chunying i dodala, kako „svi u svijetu znaju da SAD pribjegava korištenju državnog stroja kako bi ugušio kineske tvrtke koje rade u sferi visoke tehnologije“. „Pojedine osobe u SAD-u moraju korigirati svoj stav i zaustaviti takve poteze. Mi pozivamo te službenike u SAD-u da zaustave pritisak na kineske tvrtke, zaustave raspravu o tom zakonskom prijedlogu i više porade na uzajamnoj suradnji SAD-a i Kine“, kazala je glasnogovornica kineskog MVP.

Prethodno je Reuters objavio, pozivajući se na svoje izvore, kako američki predsjednik Donald Trump već u siječnju može potpisati uredbu o zabrani američkim tvrtkama kupnje proizvoda kineskih tvrtki Huawei i ZTE. Dokument će od američkog Ministarstva trgovine tražiti blokadu američkim tvrtkama kupnje proizvoda stranih telekomunikacijskih tvrtki, koje „predstavljaju značajnu ugrozu za nacionalnu sigurnost“. Iako se imena spomenutih dviju kineskih tvrtki u uredbi neće neposredno spominjati, Reuters navodi kako će to američko Ministartvo nju upravo tako i iščitavati tj. ograničenja će se odnositi upravo na njih.

Podsjećamo: grupa kongresmena prethodno je već podnijela zakonski prijedlog o zabrani prodaje američkih IT komponenti kineskim tvrtkama Huawei Technologies, ZTE Corp. i nizu drugih, koje krše američki zakon o izvoznoj kontroli. A upravo je danas stigla i vijest o početku pokretanja kaznene istrage američkog saveznog tužiteljstva protiv tvrtke Huawei zbog navodne krađe tajnih poslovnih podataka (vidi link ispod teksta). Očito je kako jača američki sinkronizirani političko-pravosudni pritisak na kineske tvrtke iz sfere visoke tehnologije, a hoće li to utjecati na tijek pregovora o postizanju američko-kineskog trgovinskog sporazuma ili će u sklopu njega biti riješeno pokazat će se vrlo brzo.

Tužiteljstvo SAD-a otvorilo istragu nad kineskim Huaweiom
 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like