Kina odbacila novi plan WHO-a za istragu porijekla Covida-19, smatrajući ga ispolitiziranim

Kina i Svjetska zdravstvena organizacija – WHO, čini se, u sve su većem raskoraku. Ne tako davno, one su vrlo blisko surađivale, a Kina je bila i jedna od njezinih najvećih sponzora, zbog čega je, svojedobno, i bivši predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio američkim povlačenjem iz iste, smatrajući kako nije pravodobno reagirala na pojavu zaraze koronavirusom COVID-19 u Kini, a nazivao ju je i korumpiranom propagandistički nastrojenom organizacijom koja djeluje u korist kineskih interesa. Ali stvari su se, očito, počele mijenjati.

Krenimo redom:

Prošlog je tjedna čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus najavio planove za reviziju laboratorija i istraživačkih objekata u zonama prvih slučajeva zaraze COVID-19 u prosincu 2019. godine.

Prethodno su države članice te organizacije primile pismo u kojem su naznačeni daljnji koraci koje tajništvo namjerava poduzeti kako bi se razjasnilo porijeklo virusa. Među njima su: sveobuhvatni pregledi ljudi, životinja i okoliša, kao i proučavanje područja na kojima je SARS-CoV-2 prvi put otkriven i mjesta na kojima su pronađeni drugi koronavirusi povezani sa SARS-om. Stručnjaci će također provjeriti životinjske tržnice u i oko Wuhana, a uz to će provoditi istraživanja vezana uz molekularnu epidemiologiju.

Međutim, danas je na ovu najavu WHO-a stigla oštra reakcija iz Pekinga. Kina, naime, smatra, kako je tekst WHO-a o koronavirusu nepoštivanje znanosti, o čemu je govorio Zeng Yixin, zamjenik šefa kineskog Državnog odbora za zdravstvo, izvješćuju RIA Novosti.

Ovo je druga faza istrage pojave COVID-19. Peking neće slijediti ovaj projekt, kazao je i dodao slijedeće:
“Kineska vlada podržava znanstvenu istragu. Protivimo se politizaciji istrage o podrijetlu virusa.” Naglasio je kako bi se druga faza postupka trebala temeljiti na zaključcima donesenim nakon prve.

Podsjećamo: stručnjaci WHO-a u ožujku su boravili u Wuhanu i provjeravali  tamošnja kritična mjesta i znanstvene laboratorije, a kasnije su o tome objavili službeno izvješće u kojem se verzija o bijegu virusa iz laboratorija smatra „krajnje nevjerojatnom“ i ukazuje na mogućnost da se virus na ljude prenosio od šišmiša preko druge životinje.

Komentari

komentar

You may also like