Kina odbila daljnju istragu WHO-a o porijeklu virusa

Peking je danas odbio prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o daljnjoj fazi istrage porijekla virusa Covid-19 koji je paralizirao svjetsku ekonomiju i sudjelovao u preko 4 milijuna smrti diljem svijeta.

Danas je zamjenik ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu ustvrdio kako podržavaju “znanstveni, a ne politički trud” da se dokaže kako je virus nastao, prenosi Xinhua. Iako je ideja da virus nije prešao u prirodi sa šišmiša na čovjeka isprva bila u domeni teorija zavjera, a takve informacije su se cenzurirale na društvenim mrežama, sada je to pitanje opet “legitimno” u dominantnom političkom i javnom diskursu. Čak je i predsjednik Joe Biden naredio obavještajnim službama da istraže postoji li šansa da je virus nastao u laboratoriju ili da je nesrećom “pobjegao” iz laboratorija nakon što su ga tamo prebacili iz prirode.

U Wuhanu zbilja jest laboratorij maksimalne biosigurnosne zaštite koji se bavio koronavirusima.

Kina snažno i ljutito odbacuje takve mogućnosti jer bi takav scenarij trajno doveo u pitanje, ne samo kinesku znanost, već i stvorio globalno nepovjerenje u vrh Kine.

Na današnjoj konferenciji za novinare u kojoj su sudjelovali predstavnici 29 država, Zhaoxu je kazao kako WHO nije adekvatno i pravodobno izvijestio Peking o drugoj fazi istrage. Tvrdi da jesu za suradnju i istragu, ali nisu za “politizaciju” teme. Isto tako, iz Peking su ustvrdili da bi nova faza istrage trebala istražiti zoonotski put prijenosa virusa.

Istraga WHO-a početkom ove godine bila je u tijesnoj koordinaciji s kineskim znanstvenicima i političarima. Zaključeno je da je scenarij nesreće u labosu “izuzetno nevjerojatan”. Ipak, čak i zapadni znanstvenici koju su sudjelovali tvrde da nisu imali pristup svim podatcima. WHO i čelnici Zapada od Kine traže neobrađene podatke o prvim zabilježenim slučajevima. Predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus još je tada rekao da će biti potrebno dalje istraživati.





Komentari

komentar

You may also like