Kina odbila smanjiti uvoz iranske nafte!

Kina neće prihvatiti američke zahtjeve za smanjenje uvoza iranske nafte. Jedino što je SAD uspio dobiti u pregovorima je to, da Peking neće povećavati taj uvoz.

Sjedinjene Države nisu uspjele nagovoriti  Kinu na smanjenje uvoza iranske nafte nakon američkog jednostranog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom i uvođenja sankcija prema toj zemlji. Bloomberg danas piše, pozivajući se na riječi dvojice službenika upoznatih s pregovorima, kako je Kina nanijela ozbiljan udarac naporima predsjednika Donalda Trumpa u ostvarivanju njegove politike prema Iranu.

Jedini ustupak na koji je pristao Peking je taj, da Kina neće povećavati količine uvoza iranske nafte.Iako Bloomberg navodi kako će se pregovori po tom pitanju nastaviti, ovo se ipak sa sigurnošću može smatrati konačnom kineskom odlukom. Po Washington jedino može biti utjeha to, da Kina neće kupovati viškove iranske nafte koji će se pojaviti nakon što neke druge zemlje, pod pritiskom SAD-a odustanu od kupnje iranskog „crnog zlata“.

Osim toga, Bloomberg navodi kako su se službenici američke administracije uputili u glavne gradove mnogih zemalja, želeći ih nagovoriti na prestanak uvoza iranskog „crnog zlata“ od studenog ove godine, jer američke sankcije protiv Irana, prije svega njegovog energetskog sektora i onih koji s njim budu surađivali, startaju 4. studenog. Ali šanse za to su vrlo male, navodi Bloomberg mišljenja pojedinih analitičara.

Podsjećamo: Donald Trump je 8. svibnja objavio odluku o američkom povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Teheranom i uvođenju protuiranskih sankcija, čak i prema državama i tvrtkama koje s njim budu surađivale u poslovnoj sferi. Washington želi u potpunosti blokirati iranski izvoz nafte, koji je temelj punjenja državnog proračuna, i time dovesti do urušavanja gospodarstva, izbijanja socijalnih nemira i posljedičnog pada vlade i smjene cjelokupnog iranskog političkog ustroja. Kina spada u top-pet najvećih svjetskih uvoznika iranske nafte, uz Japan, Indiju. Južnu Koreju i Europsku uniju. Američku odluku ne podupire niti Indija ali i druge azijske zemlje, kupci iranske nafte, poput Pakistana, Indonezije i Malezije. Međutim, nisu sve države spremne riskirati američke sankcije: tako je Japan već sredinom srpnja izjavio kako traži alternativne izvore nafte onoj iranskoj. Najvjerojatnije će se raditi o nafti iz Saudijske Arabije i UAE.Tokio će već do listopada u potpunosti obustaviti uvoz nafte iz Islamske Republike (info: Nikkei Asian Rewiew).

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like