Kina odgodila naplatu 2.4 milijarde $ duga od Konga

Kineski predsjednik Xi Jinping pristao je odgoditi naplatu duga Republike Kongo, rekao je ministar financija Konga Rigobert Roger.

Odgoda kineske naplate duga je bitna za Kongo, tako bar tvrdi vlada, jer omogućuje daljnje zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda (IMF). IMF je posudio 449 milijuna $ kroz tri godine ukoliko Kongo ostvari dugoročnu stabilnost oko svojih financija i dugova. Kongo je uspio vratiti samo 45 milijuna od te pozajmice.

Kongo je država centralne Afrike bogata naftom. Valja spomenuti da Republika Kongo nije isto što i susjedna Demokratska Republika Kongo. Obje zemlje su izmučene ratovima i korupcijom, a dijeli ih rijeka Kongo. DR Kongo je bila belgijska kolonija, dok je Kongo bio francuska kolonija.

No, dug Konga prema Kini je puno veći od duga prema IMF-u. Iznosi čak 2.4 milijarde dolara što je puno novaca za državu čiji BDP je oko 12 milijardi $ godišnje. Kina se složila da Kongo vrati trećinu duga u iduće tri godine, a cjelokupno vraćanje očekuju u 15 godina.

Sve je više malih država koje od Kine traže odgodu otplate. Jedan od susjednih primjera je i Crna Gora koja ima ozbiljne probleme u vraćanju duga Kini koja financira i gradi skupe crnogorske autoceste. Investicije Kine prema Balkanu i Africi dio su globalnog dugoročnog investicijskog projekta Kine pod nazivom “Pojas i put”. Dio analitičara tvrdi da Kine ulaže u manje države zbog razvoja prometnica koje će omogućiti Kini jeftiniji trgovinski transport. Analitičari manje naklonjeni Kini tvrde da Kina namjerno posuđuje sredstva znajući da ih države ne mogu otplatiti te ih tako stavlja u podređeni i ovisni položaj. Tvrde da je kineska inicijativa “Pojas i put” snažno usmjerena na širenje Kine prema resursima bogatoj Africi.

Komentari

komentar





You may also like