Kina odluku Haškog suda o Južnokineskom moru proglasila nezakonitom

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je o nezakonitosti odluke Haškog suda iz 2016. godine o Južnokineskom moru, navodi kineski medij CGTN.

“Kina nikada nije priznala i neće priznati odluku Haškog suda o Južnokineskom moru iz 2016. godine”, odgovorilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova na izjavu američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena kojom je pozvao Peking da se pridržava svojih obveza prema međunarodnom pravu.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian izjavio je slijedeće:

“Arbitražna odluka o Južnokineskom moru krši načelo Suglasnosti država. Tribunal je prekoračio svoje ovlasti i donio nezakonitu odluku. Napravio je ozbiljne pogreške u razmatranju činjenica i primjeni zakona, prekršio UN-ovu konvenciju o pomorskom pravu i međunarodno pravo. Ova je odluka nezakonita i neprimjenjiva.”

Podsjećamo: jučer je Južno zapovjedništvo kineske vojske izvijestilo o protjerivanju američkog razarača koji je ušao, kako su naveli, u kineske vode u blizini otoka Xisha u Južnokineskom moru, oko kojeg se, inače, spori veći broj Kini susjednih država regije. Izjavilo je, također, kako ovaj čin predstavlja kršenje kineskog suvereniteta i međunarodnog prava i da je prijetnja miru i stabilnosti u regiji.

S druge strane Sjedinjene Države izjavile su kako je njihov razarač branio pravo slobode plovidbe.
 

Komentari

komentar

You may also like