Kina odobrila EU mehanizam za trgovinu s Iranom i obilaženje američkih sankcija

Kineska vlada odobrila je uspostavu novog mehanizma EU za međunarodni platni promet s Iranom zaobilazeći američke sankcije. Kina ustrajava na političkom riješenju svih pitanja uz sudjelovanje Teherana, objavilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

„Razvidno je kako europske države teže širokom formatu suradnje i mi čvrsto podupiremo aktivizaciju suradnje između europske strane i Teherana“, navedeno je dalje u priopćenju kineskog MVP. Kineska se vlada nada kako će novi mehanizam naplate početi djelovati već u skoro vrijeme i da će biti dostupan i drugim državama i omogućiti razvoj trgovinsko-gospodarske suradnje između međunarodne zajednice i Irana u normalnim okvirima. „Kina također čvrsto podupire stav Europske unije, koji se zauzima za očuvanje postojećih sporazuma o iranskom nuklearnom programu i u tu svrhu poduzima političke i diplomatske napore“, zaključilo je kinesko MVP.

Podsjećamo: prije dva dana objavljeno je kako su Njemačka, Francuska i Velika Britanija uspostavile svoj zajednički, posebni mehanizam za neometanu trgovinu s Iranom, usprkos američkom protivljenju i prijetnjama sankcijama (vidi poveznicu ispod teksta). Ali za to će trebati oformiti identičnu strukturu i u Iranu, poštivajući pri tom čitav niz europskih zahtjeva. U četvrtak, 31. siječnja, uspostavu spomenutog europskog mehanizma potvrdili su i ministri vanjskih poslova tih triju zemalja na sastanku šefova diplomacija 28 članica EU u Bukureštu.

Zoran Meter: TOP VIJEST: EU osnovala tvrtku za neometano poslovanje s Iranom, zaobilazeći sankcije SAD-a!

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like