Kina odustaje od kupnje američkog ukapljenog plina!

Kina je ove godine snizila uvoz američkog LNG plina zbog pokrenutog trgovinskog rata, a Peking je već ranije upozoravao Washington na moguće posljedice ukoliko nastavi proširivati spisak kineskih proizvoda koje namjerava cariniti. A upravo je to nedavno učinio predsjednik Trump, odobrivši nove protukineske carine u iznosu većem od 200 milijardi dolara.

Kina je 2017.g. od SAD-a kupila gotovo 3,6 milijuna tona LNG plina, što je Sjedinjene Države pozicioniralo na drugo mjesto svjetskih izvoznika tog energenta u najveću zemlju svijeta.

Međutim, 2018. godine uvoz iz SAD-a naglo je smanjen, prije nego li se u potpunosti zaustavio krajem kolovoza, kada je Kina uvela dodatne carine od 25% na više od 300 američkih proizvoda, uključno i ukapljeni plin, u okviru trgovinskog rata između dva najjača gospodarstva svijeta.

Prema ocjenama IHS Markit-a, u prvih 8 mjeseci ove godine, kineski uvoz LNG-ja iz SAD-a smanjen je na 1 milijun tona u usporedbi s 2,1 milijuna tona u istom razdoblju prošle godine. Kineski kupci odustaju od uvoza američkog plina zbog nesigurnosti, kazao je za Reuters neimenovani treider. Isporuke ukapljenog plina iz SAD-a u Kinu nisu vršene od kraja kolovoza, kada su uvedene carine, navodi izvjesni analitičar iz konzalting tvrtke FGE.

Kina je obustavila kupnju američkog LNG-ja jer je njegova cijena nakon uvedenih kineskih carinskih protumjera sada previsoka u odnosu na konkurente. Prema riječima brojnih analitičara, Kina američki plin kompenzira povećanim uvozom plina iz Katara, UAE, Saudijske Arabije i Kuvajta.

Podsjećamo: ovog mjeseca predsjednik China Merchants Energy Shipping Co (CMES) izjavio je, kako su se američke isporuke nafte u Kinu „potpuno obustavile“ zbog trgovinskog sukoba između dviju država.





„Mi smo jedan od glavnih prijevoznika nafte iz SAD-a u Kinu. Ranije (prije trgovinskog rata) poslovi su išli dobro, ali sada se sve u potpunosti zaustavilo“, izjavio je čelnik CMES  Xie Chunlin, u kuloarima godišnje konferencije Global Maritime Forum u Hong Kongu. Njegove podatke potvrdila je i tvrtka za praćenje brodova Refinitiv Eikon (novo ime za bivši odjel za financijske informacije Thomson Reuters), navodeći, kako su se isporuke američke nafte u Kinu zaustavile u rujnu.

Geopolitika News već je ranije najavljivala ovaj kineski potez, navodeći, kako će zbog njega najviše profitirati ostali veliki izvoznici ukapljenog plina, Katar, Australija, ali i Rusija, koja je sve aktivnija u razvoju svojih LNG projekata na Arktiku i na Dalekom istoku (Sahalin, Kamčatka), zbog čega je ove godine povećala izvoz LNG-a u Južnu Koreju za čak 20%, povećala izvoz i u Japan, a počela je i s prvim isporukama LNG-a Kini specijaliziranim tankerima-ledolomcima iz arktičkog projekta „Yamal-LNG“ u kojem sudjeluju i kineski investitori. Osim toga, ruski predsjednik Vladimir Putin ovaj je vikend, boraveći u službenom posjetu Indiji, na indijsko-ruskom poslovnom forumu u New Delhiju pozvao i indijske investitore na ulaganja u ruske arktičke LNG projekte, kao visokoperspektivne i dugoročno isplative.

Zoran Meter: KINESKO UVOĐENJE CARINA NA AMERIČKI PLIN MIJENJA SVJETSKO TRŽIŠTE





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like