Kina ponovo opovrgnula vijest o slanju svoje vojske u Afganistan

Jučer smo izvijestili kako je medij South China Morning Post (SCMP) napisao da Kina namjerava izgraditi svoju prvu vojnu bazu na istoku Afganistana, namjenjenu obuci afganistanskih snaga sigurnosti za borbu protiv terorizma, kao i to, da Peking u nju namjerava smjestiti jednu brigadu kineske vojske. Tu je vijest još jučer demantiralo kinesko MVP.

Međutim, očito je kako je ta informacija imala snažan odjek u široj javnosti jer je Kina imala potrebu za njezinim novim demantijem, o čemu danas izvješćuje medij Asia Times.

Podsjećamo kako se medij SCMP pozvao na riječi Ahmeda Bilala Halila, suradnika Centra za strateška i regionalna istraživanja iz Kabula, koji je u veljači ove godine izjavio kako je Kina u posljednje tri godine Afganistanu dodijelila više od 70 milijuna dolara vojne pomoći. Prema njegovim riječima, Kina je zabrinuta da će nestabilnost u susjednoj zemlji ugroziti njezin rastući interes u regiji. Naime, Afganistan se nalazi na položaju, strateški važnom za kinesku infrastrukturnu i gospodarsku inicijativu „Jedan pojas-jedan put“. Prema navodima tog medija, Kina je financirala i počela izgradnju spomenute baze u Vahanskom koridoru na krajnjem istoku Afganistana, blizu granice s Kinom i njezinom zapadnom autonomnom ujgurskom regijom, pretežito naseljenom muslimanskim stanovništvom, u kojoj je aktivan separatistički pokret, povezan s džihadistima iz „Islamske države“. Upravo se oni, prema informacijama kineskih obavještajnih službi, često kreću tim uskim teritorijalnim „koridorom“ koji povezuje dvije zemlje.

Još ranije ove godine i agencija Ferghana izvjestila je o izgradnji te nove baze uz financijsku potporu Kine. Predstavnik afganistanskog Ministarstva obrane za tu je agenciju  izjavio kako je Peking na sebe preuzeo materjalno-tehničko opremanje baze, između ostalog i kroz osiguranje oružja i vojne tehnike. Kazao je kako se Peking odlučio na taj korak zbog zabrinutosti da se teroristi iz ujgurskih redova, koji se bore u „Islamskoj državi“, kroz to afganistansko područje mogu vratiti u Kinu. Također je kazao kako se ujgurski borci bore u sastavu ISIL-a na sjeveru Afganistana. U siječnju je kinesko Ministarstvo obrane opovrgnulo informacije o izgradnji vojne baze u Afganistanu, nazvavši ih „neutemeljenim“.

Kina gradi prvu vojnu bazu u Afganistanu?





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like