Kina opravdava planirani posjet vojnog broda Šri Lanki

Kina je u petak objavila kako se nada da će se “relevantne strane” suzdržati od miješanja u njezine legitimne pomorske aktivnosti, nakon što je New Delhi izrazio zabrinutost zbog planiranog posjeta kineskog vojnog broda luci u Šri Lanki, južnom susjedu Indije. Indija se brine da će Kina koristiti luku Hambantota. koju je izgradila, a potom i unajmila Kina, kao vojnu bazu u dvorištu Indije. Luka vrijedna 1,5 milijardi dolara nalazi se u blizini glavne pomorske rute iz Azije u Europu, piše Reuters.

Podaci Reinfinitiv Eikona o pomorskim aktivnostima pokazali su da je kineski istraživački brod Yuan Wang 5 bio na putu za Hambantotu i trebao bi stići 11. kolovoza, u vrijeme kada se Šri Lanka suočava s najgorom gospodarskom krizom u sedam desetljeća. Indija je samo ove godine pružila Šri Lanki potporu od gotovo 4 milijarde dolara.

Tijekom tjedne konferencije za medije kasno u četvrtak, glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da vlada prati planirani posjet kineskog broda, dodajući da će New Delhi zaštititi svoje sigurnosne i gospodarske interese. Indija je već uložila usmeni prosvjed vladi Šri Lanke protiv posjeta broda, izvijestio je Reuters u četvrtak.

Odgovarajući na pitanja Reutersa, kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je Peking uvijek zakonito koristio slobodu otvorenog mora. “Kina se nada da će relevantne strane ispravno promatrati i izvještavati o kineskim znanstvenim istraživačkim aktivnostima mora i suzdržati se od miješanja u normalne i legitimne pomorske aktivnosti”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Odnosi između Indije i Kine zategnuti su otkako su oružani sukobi na njihovoj granici prije dvije godine ubili najmanje 20 indijskih i četiri kineska vojnika i doveli do masovnog gomilanja trupa na obje strane.

Strani sigurnosni analitičari opisuju Yuan Wang 5 kao jedan od najnovijih kineskih brodova za praćenje svemira, koji se koristi za praćenje lansiranja satelita, raketa i interkontinentalnih balističkih projektila. Godišnje izvješće Pentagona o kineskoj vojnoj modernizaciji kaže da brodovima Yuan Wang upravljaju Snage za stratešku potporu Narodne oslobodilačke vojske (PLA). Konzultantska tvrtka iz Šri Lanke, Belt & Road Initiative Sri Lanka, navela je na svojoj web stranici da će Yuan Wang 5 biti u Hambantoti tjedan dana i “provoditi svemirsko praćenje, satelitsku kontrolu i istraživačko praćenje u sjeverozapadnom dijelu regije Indijskog oceana kroz kolovoz i rujan”.





Šri Lanka je 2017. godine, tijekom borbe s otplatom vanjskog duga, službeno prepustila komercijalne aktivnosti u svojoj glavnoj južnoj luci kineskoj tvrtki na 99-godišnje razdoblje.

Kina je jedan od najvećih zajmodavaca Šri Lanke, a također je financirala zračne luke, ceste i željeznice. Navedenim je potezima uznemirila Indiju koja sada pokušava vratiti izgubljeno tlo, piše Reuters. Šri Lanka je razljutila Indiju 2014. kada je dopustila kineskoj podmornici i ratnom brodu da pristanu u Colombu.

Komentari

komentar





You may also like