Kina optužuje UK za “zle namjere” dok britanski ratni brod plovi kroz Tajvanski tjesnac

Britanski ratni brod, fregata HMS Richmond, plovila je preko vikenda kroz Tajvanski tjesnac – potez koji je razljutio Kinu, koja tvrdi da je Tajvan samoupravni dio njenog teritorija.

Kineska vojska slijedila je i upozorila britanski ratni brod, priopćili su danas iz Narodnooslobodilačke vojske (PLA). Iz Pekinga tvrde da se UK upustila u ponašanje koje “gaji zle namjere”, prenosi Sky News.

S druge strane, iz UK se ponašaju kao da je sve regularno: “Nakon napornog razdoblja rada s partnerima i saveznicima u Istočnokineskom moru, novi smo na putu kroz  Tajvanski tjesnac kako bi posjetili Vijetnam”, piše na Twitter profilu fregate HMS Richmond.

Ratni brodovi američke mornarice prolaze kroz tjesnac na mjesečnoj bazi, izazivajući osudu iz Kine. Američka mornarica je isprva oklijevala prolaziti kroz ovaj “škakljivi” tjesnac, ali zbog novih geopolitičkih igara, povećavali svoju aktivnost u tjesnacu, ali i cijelom Južnokineskom moru, čak i u morskom teritoriju za kojeg Kina tvrdi da je njen.

No, Kraljevska mornarica je nešto manje aktivna u ovim vodama od američkih saveznika. Godine 2019. još je jedan ratni brod UK, istraživački brod HMS Enterprise, plovio tjesnacem. Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane rekao je: “HMS Richmond plovi Tajvanskim tjesnacem u skladu s međunarodnim pravom do sljedećeg odredišta. Gdje god djelovala Kraljevska mornarica, to činimo u potpunosti u skladu s međunarodnim zakonima i normama. Ostvarujemo svoje prava na slobodnu plovidbu i tranzit u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora (UNCLOS). HMS Richmond nije iznimka.”

Istočno zapovjedništvo kineske vojske objavilo je za kineski državni People’s Daily: “PLA je u ponedjeljak pratila i nadgledala britansku fregatu koja je plovila Tajvanskim tjesnacem. Uz loše namjere, potez Velike Britanije
Ranije ove godine, tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu rekao je za Sky News kako je udarna skupina nosača brodova HMS Queen Elizabeth dobrodošla u regiji. U zajedničkom priopćenju u veljači, Japan i UK “potvrđuju su važnost očuvanja slobode plovidbe u Južnom kineskom moru”.

S druge strane, Kina je uvelike je povećala zračne i morske upade u tajvanski prostor. Na tjednoj bazi Peking šalje bombardere i lovce. Najviše zrakoplova upalo je u tajvanski zračni prostor 15. lipnja, njih čak 28. Kina nikada nije odbacila mogućnost upotrebe sile kako bi osigurala ono što naziva “ponovnim ujedinjenjem” Tajvana i Kine. Tajvanom nikada nije vladala Kineska komunistička partija i on ima svoj ustav, vojnu i demokratski izabranu vladu.

Komentari

komentar

You may also like