Kina oslobodila dvojicu Kanađana zatočenih 2018. godine

Nakon što je iz kućnog pritvora u Kanadi puštena financijska direktorica kineskog tehnološkog diva Huawei Meng Wanzhou i koja je sinoć već zrakoplovom odletjela za Kinu, nije trebalo dugo čekati na reakciju Pekinga.

Tako su i dvojica kanadskih državljana Michael Kovrig i Michael Spavor, koje je Kina uhitila 2018. godine, puštena na slobodu i odletjeli su zrakoplovom za Kanadu, što je sinoć najavio i premijer te zemlje Justin Trudeau.

“Prije otprilike 12 minuta (u subotu oko 05:00 po srednjoeuropskom vremenu) zrakoplov u kojem su bili Michael Kovrig i Michael Spavor napustio je kineski zračni prostor i krenuo kući”, izjavio je Trudeau.

Podsjećamo: spomenuti kanadski dvojac uhićen je nakon što je u Vancouveru 1. prosinca 2018. g. uhićena glavna financijska direktorica kineskog Huawei-a Meng Wanzhou na zahtjev SAD-a pod optužbom da je kršila američke sankcije protiv Irana.  Ona je 24. rujna sklopila sporazum s američkim pravosuđem, nakon čega ju je kanadski sud oslobodio iz kućnog pritvora te se zrakoplovom vratila u domovinu (vidi poveznicu).

Kanada pustila zatočenu Huawei-jevu financijsku direktoricu u Kinu

 

 

Komentari

komentar

You may also like