Kina osudila tajkuna Xiao Jianhua na 13 godina zatvora, a njegovu tvrtku kaznila s 8,1 milijarde dolara

Sud u Šangaju osudio je u danas kinesko-kanadskog milijardera Xiao Jianhua, koji nije viđen u javnosti od 2017., na 13 godina zatvora i kaznio njegov konglomerat Tomorrow Holdings s 55,03 milijarde juana (8,1 milijardu dolara), što je rekord u Kini, prenosi Reuters.

Xiao i Tomorrow Holdings optuženi su za nezakonito izvlačenje javnih depozita, zloupotrebu korištenja povjerene imovine te nezakonito korištenje sredstava i podmićivanje, objavio je sud u Šangaju. Sud tvrdi da je kazna ublažena jer su obje osumnjičene stranke priznale svoje zločine i surađivali u povratu nezakonito stečene dobiti i nadoknadi gubitaka.

Xiao rođen u Kini i zna se da je imao veze s elitom kineske Komunističke partije. Posljednji je put viđen kako ga u invalidskim kolicima odvode iz luksuznog hotela u Hong Kongu u ranim jutarnjim satima s pokrivenom glavom, rekao je tada izvor blizak tajkunu za Reuters. Osim rekordne kazne za tvrtku, Xiao je osobno dodatno kažnjen sa 6,5 ​​milijuna juana za zločine. Od 2001. do 2021. Xiao i Tomorrow dali su dionice, nekretnine, gotovinu i drugu imovinu vladinim dužnosnicima u ukupnoj vrijednosti većoj od 680 milijuna juana, kako bi izbjegli financijski nadzor i tražili nelegitimnu korist, tvrdi sud.

U srpnju 2020. kineska regulatorna tijela zaplijenila su imovinu devet institucija povezanih s grupom u sklopu suzbijanja rizika koje predstavljaju financijski konglomerati. Sud je rekao da su od 2004. Xiao i njegova tvrtka Tomorrow kontrolirali više financijskih institucija i internetskih financijskih platformi, uključujući propalu banku Baoshang, putem više slojeva neizravnih dioničara i anonimnog vlasništva. Rečeno je da je Xiao koristio nezakonitu dobit za stjecanje financijskih institucija, trgovanje vrijednosnim papirima i inozemna ulaganja. No, sud je priznalo njegove pokušaje da se iskupi. “Xiao Jianhua je poduzeo hvalevrijedne radnje, pa mu je ublažena kazna u skladu sa zakonom”, rečeno je.

Na pitanje o Xiaovom pravu na konzularni pristup kao kanadskom državljaninu, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da, budući da kineski zakon ne priznaje dvojno državljanstvo, Xiao nema takva prava. Kanadsko veleposlanstvo u Pekingu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. 

Komentari

komentar





You may also like