Kina ove godine dobiva nevidljivi bombarder H-20, čak 5 godina prije očekivanja Pentagona!

Foto: nationalinterest.org

Medij South China Morning Post (SCMP) iz Hong Konga, navodi, pozivajući se na vojne izvore, kako će Kina predstaviti svoj novi nevidljivi bombarder Xian H-20 još tijekom ove, a ne, kako se očekivalo, 2025. godine.

Ovaj bombarder, izgrađen tzv. Stealth tehnologijom, planira se javnosti predstaviti u studenom, na Međunarodnom aeronautičkom sajmu u kineskom gradu Zhuhai (Zhuhai Airshow). Analitičari iz Pentagona očekivali su pojavu H-20 ne prije 2025. godine, navodi ovaj honkonški medij.

Pojava bombardera H-20 može predstavljati i završetak izgradnje kineske „nuklearne trijade“ koja se sastoji od interkontinentalnih balističkih raketa, nuklearnih raketa iz strateških podmornica i oružja koje se aktivira iz zraka.

SCMP navodi kako je ovaj bombarder konstruiran za izvršenje napada na drugom prstenu otoka – američkih baza u Japanu, Guamu, Filipinima i drugim zemljama. Očekuje se kako će biti naoružan s četiri snažne nadzvučne nevidljive rakete, brzina zrakoplova iznosit će 1000 kilometara na sat, s maksimalni dolet 8,5 tisuća kilometara.

Vojni izvor spomenutog medija navodi kako Peking još razmišlja kada će službeno startati s tim bombarderom, s obzirom kako njegova pojava može promijeniti ravnotežu snaga i izazvati dodatnu napetost, koja je ionako porasla zbog pandemije koronavirusa.





Ono što može ubrzati kinesko stavljanje u operativno naoružanje novog strateškog bombardera H-20, jesu američke isporuke lovaca 5. generacije F-35 svim kineskim susjedima s ciljem sprječavanja kineskih ambicija, navodi izvor medija SCMP.

Radilo se ovdje o kineskoj kopiji američkog strateškog bombardera B-2 ili ne, nakon njegove pojave nad azijskim nebom i oceanskim akvatorijima  to će u praksi biti (ni)malo važno.





Komentari

komentar

You may also like