Kina planira uvesti rekordnu količinu nafte iz SAD-a!

Danas smo objavili komentar koji se odnosi na najnovije riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa, o tome, kako on osobno nema ništa protiv potpunog prekida gospodarskih odnosa između SAD-a i Kine (vidi poveznicu ipod teksta).

Međutim, u te njegove želje teško se uklapa slijedeća vijest, koju je objavio američki Bloomberg.

Naime, Kina u rujnu planira uvesti rekordne količine američke nafte – 37 milijuna barela, što je za četvrtinu više nego što proteklih mjeseci Kini izvozi Saudijska Arabija. Analitičari smatraju kako se radi o dvije moguće stvari: ili Kina želi ispuniti uvjete dogovorene iz prve faze trgovinskog sporazuma sa SAD-om, potpisane početkom siječnja ove godine, ili Kinezi žele brzo popuniti nove rezervoare za skladištenje nafte, koji će se u operacionalizaciju pustiti u jesen ove godine.

Bloomberg navodi kako je 19 tankera rezerviralo američku naftu za isporuku Kini u rujnu, što je ukupno oko 37 milijuna barela. Za usporedbu, Saudijska Arabija je u lipnju bila najveća izvoznica nafte Kini, a tada joj je isporučila 8,8 milijuna barela. Kina mjesečno uvozi više od 50 milijuna barela „crnog zlata“.

Podsjećamo: prema spomenutom potpisanom trgovinskom sporazumu iz siječnja ove godine, Kina se obvezala za dodatnu kupnju američkih energenata tijekom idućih godina u iznosu od 52 milijarde dolara, u odnosu na razinu iz 2018. g. Međutim, od proljeća i pojave globalne pandemije koronavirusa, koja je snažno uzdrmala i američko gospodarstvo, odnosi između dviju država jako su se pogoršali, o čemu svjedoči i odgoda vođenja daljnjih pregovora o potpisivanju konačnog i sveobuhvatnog trgovinskog sporazuma, kako je to prvotno bilo planirano još za ovu – 2020. godinu.
Prema navodima direktora za istraživanje u Morningstar Inc Sandyja Fiddena, povećanje kineske kupnje američke nafte „može biti pozitivan signal“, …, „ali je teško reći, kako će se prema tome odnositi Sjedinjene Države“.

Što se tiče novog kineskog rezervoara za skladištenje nafte, njegov kapacitet iznosi 32 milijuna barela – dakle, zamalo pa zadovoljava čitavu količinu nafte koju Kina namjerava uvesti iz SAD-a u rujnu.

Ukoliko dođe do realizacije ovoga posla, radit će se o rekordnoj američkoj isporuci nafte ikada. U svibnju su američke naftne kompanije izvezle u svijet ukupno 35 milijuna barela „crnog zlata“. Bloomberg pritom naglašava kako se rezervacija 19 tankera još može obustaviti ili preusmjeriti tankere na druga tržišta.

Dakle, možemo slobodno dodati, kako je teško vjerovati da bi se američkim naftnim kompanijama (a američki energetski sektor i izvoz energenata zdušno podupire upravo Donald Trump i njegova administracija) u ovakvim okolnostima svidjele Trumpove „simpatije“ prema prekidu ukupnih američko-kineskih gospodarskih odnosa. Ali s Trumpom se nikada ne zna, pa ovoga puta ipak nećemo davati svoju završnu prosudbu.

Z. Meter: Trump prijeti potpunim prekidom gospodarskih odnosa s Kinom!

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like