Kina pobjeđuje u globalnom ekonomskom oporavku od koronakrize

Rezultati fascinantni: ostvaren povratak na predkrizne pokazatelje

Kinesko se gospodarstvo vratilo na predpandemijske stope rasta u četvrtom tromjesečju prošle godine, izvan svih očekivanja. O tome piše honkonški medij The South China Morning Post.

Bruto domaći proizvod porastao je za 6,5 ​​posto u posljednjem tromjesečju u odnosu na godinu ranije, gurajući rast BDP-a na 2,3 posto na godišnjoj razini (usprkos golemoj globalnoj i domaćoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa Covid-19 krajem 2018. i cijele prošle godine, op. GN.). To Kinu i dalje ostavlja u ulozi glavnog pokretača svjetskog gospodarstva i potencijalno nadvisuje ono američko i prije nego se to očekivalo.

Oporavak od najvećeg zabilježenog pada osmišljen je tako što je Covid-19 stavljen pod nadzor i primijenjen fiskalni i monetarni poticaj za poticanje ulaganja.

U ponedjeljak, 361 dan nakon početnih zaključavanja, središnja vlada objavila je kako je preokret završen. Nacionalno gospodarstvo sada raste brže nego što je to bilo prije pandemije Covida-19.

2020. g. bila je prva godina u kojoj se gospodarska veličina Kine proširila iznad granice od 100 bilijuna juana (15,43 bilijuna američkih dolara). Kina je također prošle godine prvi put proizvela milijardu tona čelika.
I ne manje važno, također je osigurala i povijesni trgovinski sporazuma s 14 azijsko-pacifičkih država ali i investicijski sporazum s Europskom unijom, navodi SCMP.

Dodali bismo: i to sve u vrlo nepovoljnom vanjskom okruženju i stalnim, i sve jačim političkim i sankcijskim pritiscima od strane Washingtona. Ostaje za vidjeti kakvu će politiku prema Kini zauzeti administracija Joe Bidena koja već od sutra poslijepodne i službeno preuzima upravljanje SAD-om u iduće 4 godine.

 

Komentari

komentar

You may also like