Kina počela izgradnju svoje prve inozemne vojne baze

Američki The Wall Street Journal izvjestio je o odobrenju kineskih vlasti za otpočinjanje izgradnje njihove prve vojne baze u inozemstvu, u afričkoj državi Džibutiju.

Baza, na kojoj će se nalaziti skladišta s naoružanjem i gorivom, kao i vojarne s oružanim postrojbama, veličine je čak 400 tisuća metara kvadratnih. Zanimljivo je kako je ta kineska baza smještena svega 13 kilometara od najveće američke vojne baze na afričkom kontinentu.

Za usporedbu s Kinom, koja gradi svoju prvu inozemnu vojnu bazu, SAD po tom pitanju dominira i to bez premca. Američki WSJ navodi kako SAD u inozemstvu ima 42 vojne baze, a da Velika Britanija, Francuska i Rusija imaju oko 10 vlastitih baza u drugim zemljama.

O izgradnji baze u Džibutiju postalo je jasno u studenom prošle godine, a ona će Kini omogućiti proširenje svojih vojnih i obavještajnih mogućnosti, a također zaštititi i brojne kineske gospodarske projekte u Africi. Kineske investicije na „crnom“ kontinentu sada već dosežu 40 milijardi dolara.

Još puno ranije od spomenutog američkog medija Geopolitika.news objavila je detaljnu analizu vezanu uz izgradnju kineske baze u ovoj maloj ali geostrateški neizmjerno važnoj državici – Džibutiju – smještenoj na južnom ulazu u Crveno more (http://geopolitika.news/analize/kineska-ekspanzija-bitka-za-africka-bogatstva-kina-otvara-svoju-prvu-vojnu-bazu-africi/).

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like